November 28, 2013

Kartofle zapiekane à la savoyarde

Aby obiad w dniu Święta Dziękczynienia był udany muszą być kartofelki mamy. Tak nazywane są ulubione kartofle dzieci, które je nawet Ala, znana z tego, że zasadniczo nie jada kartofli. Jednak tych kartofli nigdy nie jest za dużo, a przy końcówce są ostre wyścigi do półmiska. Te kartofle po prostu muszą  być i nie podlega to dyskusji. W zasadzie można by się obyć nawet bez indyka, byle by były takie kartofle. 😉

Przepis, z książki Encyklopedia kulinarna: Kuchnia francuska, znam od lat. Z czasem go nieco zmodyfikowałam, jak zresztą większość przepisów. Kartofelki nie straciły na smaku, a ich wykonanie stało się prostsze. 


1.5 lb kartofli
1 szklanka mleka
1.5 szklanki śmietany (heavy whipping cream)
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
1/3 lb / 150 g sera żółtego pokrojonego w plasterki

Kartofle obrać i pokroić na plasterki - mniej więcej 2-3 mm - i ułożyć na dużym sitku lub durszlaku. Lekko osolić wymieszać i zostawić przykryte na 20-30 minut. Następnie włożyć je do naczynia, w którym będą pieczone. Naczynie powinno być dość duże, gdyż nie powinno się układać więcej niż 3-4 plasterki. Lekko osolić. Mleko zagotować ze śmietaną uważając by nie wykipiało. Gdy się zagotuje, zostawić na palniku ustawionym na minimalne grzanie na około 5 minut. 


Kartofle zalać mieszaniną mleczno-śmietanową, a na wierzchu ułożyć plasterki sera. Piec w piekarniku o temperaturze 400 F /200 C przez ok. 45-50 minut. Po upieczeniu zostawić na kilka minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. 


Podawać ze wszelkimi pieczonymi mięsami. 






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment