November 08, 2013

Zupa-krem z dyni piżmowej (butternut squash)

Jesień to idealna pora na zupy dyniowe. Dyń jest teraz taka ilość, że aż się prosi przerabiać je na zupy kremowe.
Najczęściej robię zupę ze zwykłej dyni. A to dlatego, że po Halloween zostaje mi cała masa miąższu dyniowego. Czasem jednak nachodzi mnie ochota na coś innego. Stąd zupa z dyni piżmowej, czyli butternut squash'a.
Zupy dyniowe można doprawiać na wiele sposobów. W przypadku tej, najbardziej przypadła kombinacja z kolendrą i mielonym kminem rzymskim. Jest super prosta w zrobieniu, szczególnie jeśli można kupić dynię już pokrojoną na kawałki. Wtedy nie trzeba się męczyć z obieraniem tej dyni, które jest ciężkie, ale do zrobienia.



1 dynia piżmowa (butternut squash)
2 l wywaru warzywnego lub warzywno-mięsnego
2-3 łyżki śmietany lub mleczka kokosowego
sól
1/4 łyżeczki kolendry mielonej
1/4 łyżeczki kminu mielonego

Dynię obrać i pokroić na drobniejsze kawałki. Zalać wywarem i gotować 30 minut. Dynia powinna być bardzo miękka by można ją było z łatwością zmiksować na krem. Dodać przyprawy, a na końcu śmietanę lub mleczko kokosowe.
Podawać bardzo gorącą w wygrzanych miseczkach - z chlebem, groszkiem ptysiowym lub krakersami. Można też posypać ją tartym parmezanem.
Print Friendly and PDF