September 18, 2014

Chlebek z cukinią

I kolejna próba z cukinią. A to za sprawą Ali, która zapytała czy zrobię chleb z cukinią. Nigdy wcześniej nie robiłam, ale czemu nie spróbować. Jak na zawołanie pojawił się na Kwestii Smaku przepis na chlebek cukiniowy. Wyglądał imponująco, więc nie było nad czym się zastanawiać. Prosty w wykonaniu i rewelacyjny w smaku - zwłaszcza na ciepło z chrupiącą skórką. Mój przepis jest ciutek zmodyfikowany - zamiast dwóch rodzajów mąki orkiszowej, użyłam po prostu orkiszowej razowej. 



100 g cukinii (1/2 niedużej)
100 g marchewki (1 średnia)
1/2 banana
250 g mąki orkiszowej razowej
2 łyżki pestek z dyni lub słonecznika
1 łyżeczka soli morskiej
szczypta cukru
25 g świeżych lub 12.5 suchych drożdży
170 ml ciepłej wody

do posypania: 1 łyżka maku


Wieczorem, na dzień przed pieczeniem, drożdże wymieszać z ciepłą wodą. W dużej misce zetrzeć na tarce na małych oczkach przyciętą na końcach cukinię oraz obraną marchewkę. Dodać rozgniecionego widelcem banana, mąkę dyniową lub pestki, obydwie mąki, sól, cukier i drożdże. Całość dobrze wyrobić ręcznie lub mikserem  z końcówką haka. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyłożyć ciasto do większej prostokątnej formy posmarowanej tłuszczem, folią i odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięty chleb posypać makiem i wstawić do nagrzanego do 400F/204 C piekarnika; piec przez około 35 minut, aż chlebek się ładnie zrumieni.







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment