November 18, 2014

Przyprawa korzenna do pierników

Dzisiaj pierwszy raz w tym roku zapachniało w domu świętami. Nie mogło być inaczej - mieszając składniki tej przyprawy, pojawił się zapach pierników. 

Niby można ją kupić - albo w Polsce, albo w sklepie ukraińskim czy polskim. Jednak nigdy nie pachnie ona tak inetensywnie i nigdy nie daje takiego smaku, jak ta zrobiona w domu. 

A poza tym, na tę przyprawę jest pewnie tyle przepisów ile producentów i osób, które robią ją w domu. Każda ma inne składniki i inne ich proporcje. Zgodnie z upodobaniem smakowym. I właśnie na tym jej urok plega i dzięki temu każdy piernik jest smaczny inaczej. 

20 g mielonego cynamonu
20 g mielonych goździków
20 g gałki mielonej muszkatołowej
10 g mielonego kardamonu

Wszystkie składniki wsypać do miseczki i dobrze wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniczku. 

Dodawać do piernika - wedle upodobań, zaczynając od 2 łyżeczek na kilo mąki. 










Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment