March 13, 2015

Chaulafan de pollo, czyli ekwadorskie risotto


Kolejny przepis z kuchni ekwadorskiej - tym razem rodzaj risotto czy też smażonego ryżu z różnymi dodatkami. Już w czasie smażenia wiadomo było, że danie przypadnie nam do gustu, bo każdy kto przeszedł przez kuchnię pytał co tak ładnie pachnie. Kolejną zaletą jest proste i szybkie wykonanie, no i możliwość wcześniejszego naszykowania risotta. W oryginalnym przepisie polecane jest dodanie usmażonych jak jajecznicę jajek. Ja akurat wolę to risotto bez jajek, ale warto jest spórbować w każdej wersji. 
Rosół z kurczaka

ok. 750 g kurczaka
2 marchewki
seler naciowy
kilka łodyżek natki z kolendry
sól do smaku

Risotto
2 szklanki suchego ryżu
5 łyżek oliwy lub oleju
1 cebula
6 ząbków czosnku
100-120 g pancetty lub boczku
1 szklanka zielonego groszku
2 marchewki z rosołu
7 łyżek sosu sojowego
2 łyżki Worcester sauce
1 łyżka papryki w proszku - w zależności upodobań ostra lub słodka
1 łyżka kminu rzymskiego
1/2 łyżki przyprawy achiote
1.5 papryki w różnych kolorach
4-5 gałązek cebuli dymki
3 łyżki posiekanej natki kolendry

Opcjonalnie - 4 jajka

Z kurczaka, selera, marchewki i natki kolendry przygotować rosół. Gotować, aż mięso będzie ugotowane. Marchewkę wyjąć i pokroić na kostkę. Kurczaka pokroić na drobniejsze kawałki. Na rosole ugotować ryż. 

Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Dodać paprykę pokrojoną na bardzo drobną kostkę. Doprawić 2 łyżkami sosu sojowego, sosem Worcester, kminem, achiote i papryką w proszku. Dusić ok. 5 minut. Dodać groszek i mięso. Smażyć mieszając ok. 5 minut. Dosypać ryż i marchewkę. Doprawić pozostałym sosem sojowym. Smażyć mieszając, tak by wszystkie składniki dobrze się przemieszały. Jeśli dodajemy jajka, to je dorzucić. W razie potrzeby doprawić solą i ew. podlać ociupiną wywaru. Przed podaniem posypać natką kolendry i posiekaną dymką. 


Inspiracja: Laylita's Recipes
Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment