March 16, 2015

Babka jogurtowa z marakują

Ten przepis to po prostu modyfikacja tradycyjnego przepisu na babkę jogurtową, jaką nie raz piekłam z dziećmi. Tym razem jednak dodałam przecieru z marakui. Babka pozostała lekka i delikatna, a przy tym kwaskowata. Babkę można posypać cukrem pudrem lub wykończyć polewając ją lukrem zrobionym z soku lub z przecieru z marakui. Jednak według mnie warto pozostać przy samym cukrze pudrze.

7 oz/200 g kubeczek* jogurtu naturalnego lub waniliowego
3 kubeczki* mąki
2 i 1/2 kubeczka* cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 kubeczek* oleju roślinnego
6-8 łyżek przecieru z marakui
cukier puder do posypania po wierzchu

Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać jajka, jogurt, przecier z mrakui i olej. Przy pomocy rózgi kuchennej lub miksera wymieszać wszystkie składniki na gładką masę. Przełożyć do okrągłej formy i piec w piekarniku nagrzanym do 360F stopni przez około 30 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie przykleja się do niego. W razie konieczności piec ciasto troszkę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić na kratce i posypać cukrem pudrem. 

*Do mierzenia używamy albo kubeczka od jogurtu albo po prostu naszej filiżanki, w którą mieści się ok. 7 oz/200 g jogurtu.





Print Friendly and PDF