Masa serowa
1 szklanka
2 szklanki śmietany kremówki
450 serka mascarpone
Poncz do nasączania biszkoptów
1/2 szklanki przecieru z marakui
50 ml mocnego alkoholu - brandy, wódka, Alizé czy Grand marnier
biszkopty Lady fingers
50 ml mocnego alkoholu - brandy, wódka, Alizé czy Grand marnier
biszkopty Lady fingers
100 g gorzkiej czekolady
dodatkowy przecier marakujowy z pestkami do przystrojenia i do środka
W garnuszku ustawionym nad parą przez 10 minut ucierać żółtka ze szklanką cukru. Masą powinna ogrzać się na tyle, że cukier będzie praktycznie rozpuszczony i powstanie gęsty kogel-mogel (zabaione). Ostudzić. Dodać serek mascarpone i dobrze całość wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera, po czym dodać masę serową-jajeczną. Delikatnie mieszać aż składniki połączą się i utworzą jednolity krem bez białych smug śmietany.
Przygotować poncz mieszając przecier z marakui z alkoholem.
W formie 9x13 cali / 22.5 cm x 32.5 cm położyć warstwę biszkoptów. Każdy nasączyć ponczem z marakui - mniej więcej 1.5 łyżeczki na biszkopt. Na biszkopty położyć połowę kremu. Wyrównać, tak by w każdym miejscu była równa ilość kremu. Na tej warstwie można zrobić kilka kleksów z miąższu marakui z pestkami.
W garnuszku ustawionym nad parą przez 10 minut ucierać żółtka ze szklanką cukru. Masą powinna ogrzać się na tyle, że cukier będzie praktycznie rozpuszczony i powstanie gęsty kogel-mogel (zabaione). Ostudzić. Dodać serek mascarpone i dobrze całość wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera, po czym dodać masę serową-jajeczną. Delikatnie mieszać aż składniki połączą się i utworzą jednolity krem bez białych smug śmietany.
Przygotować poncz mieszając przecier z marakui z alkoholem.
W formie 9x13 cali / 22.5 cm x 32.5 cm położyć warstwę biszkoptów. Każdy nasączyć ponczem z marakui - mniej więcej 1.5 łyżeczki na biszkopt. Na biszkopty położyć połowę kremu. Wyrównać, tak by w każdym miejscu była równa ilość kremu. Na tej warstwie można zrobić kilka kleksów z miąższu marakui z pestkami.
Rozłożyć kolejną warstwę biszkoptów i nasączyć je ponczem. Wyłożyć pozostały krem. Wyrównać, a na wierzchu posypać wiórkami z czekolady. Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Przed podaniem można dodatkowo przystroić z wierzchu kolejną warstwą kleksów z musu z marakui.
Inspiracja: Laylita
Inspiracja: Laylita

No comments:
Post a Comment