June 10, 2015

Sos z awokado

Prosty sposób na przygotowanie sosu do sałatki i jednocześnie zagospodarowanie przejrzałego awokado, które być może nie wygląda na tyle apetycznie by zjeść w plasterkach, ale nadal jest świeże i nadaje się do wykorzystania, szczególnie w potrawie, w której jego wygląd będzie drugoplanowy. Tak powstały sos można wykorzystać do sałatek czy pasty rybnej - zamiast majonezu. Takiego sosu nie powinno się robić zbyt dużo, gdyż nie ma on konserwantów i nie przetrwa zbyt długo. Wystarczy więc wykorzystać 1 awokado.


1 awokado
1/4 szklanki majonezu
1/4 szklanki maślanki lub kefiru
szczypiorek
pietruszka
natka kolendry
koperek
liście mięty
sok z cytryny
sól i pieprz do smaku

Awokado wyłuskać łyżką ze skórki i włożyć do blendera. Dodać majonez i maślankę oraz zioła. Całość zmiksować blenderem na gładką masę. Doprawić solą i piperzem do smaku. 







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment