August 05, 2015

Cukinia pieczona w panierce parmezanowej

To chyba najlepszy sposób na przygotowanie cukinii - upieczenie jej w panierce z parmezanem. Nadaje się jako dodatek do praktycznie każdego dania mięsnego czy rybnego. Dobrym dodatkiem do tak przygotowanej cukinii jest sos grecki na bazie jogurtu i czosnku.





2 cukinie średniej wielkości
1/3 szklanki drobno startego parmezanu
2/3 szklanki bułki tartej
3-4 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżka masła

Bułkę tartą i parmezan wymieszać w miseczce. Masło roztopić i wymieszać z oliwą/olejem. Cukinie umyć i pokroić na ćwiartki. Każdą ćwiartkę obtoczyć w mieszance oleju z masłem, a następnie w panierce. Układać w naczyniu do pieczenia. Resztkę oliwy zlać do naczynia. Piec w piekarniku nagrzanym do 400F/200 C przez około 15 minut na złoty kolor. 





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment