August 23, 2015

Sos jogurtowy z pomidorami i ogórkiem, czyli pomidorowe tzatziki

Kiedy znudzi się już nam zwykłe tzatziki, można spróbować je odmienić pomidorami. Dzięki temu powstanie bardzo smaczny sos letni do wielu potraw, takich jak grillowane mięso, warzywa, smażone pomidory. Sos ten doskonale komponuje się z potrawami z kuchni śródziemnomorskiej. 






100 g pomidorów
2-3 średnie ogórki gruntowe - mniej więcej 150 g po obraniu
3-4 ząbki czosnku
koperek - spory pęczek, ale bez przesady
1-1.5 łyżki soku z cytryny
400 g jogurtu greckiego (np. Fage)
sól

Pomidory obrać ze skórki. Drobno pokroić, odrzucając pestki. Ogórki obrać. Przekroić wzdłuż długości i wydłubać pestki. Poszatkować w drobną kostkę i posolić. Zostawić na sitku na 10-15 minut, aby zebrał się sok. Sok odlać, ale nie wylewać. 

W miseczce wymieszać ogórki, pomidory bardzo drobno pokrojony koperek, zmiażdżony w prasce czosnek i jogurt grecki. Dodać sok z cytryny - 1 łyżkę, a w razie potrzeby ciut więcej. Dobrze wymieszać. Gdyby sos był zbyt gęsty, dodać odrobinę soku z ogórków - jednak niezbyt dużo, gdyż nie powinien się on zbierać na tzatziki. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, by schłodzić tzatziki, a przy okazji pozwolić przegryźć się smakom. 







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment