100 g pomidorów
2-3 średnie ogórki gruntowe - mniej więcej 150 g po obraniu
3-4 ząbki czosnku
koperek - spory pęczek, ale bez przesady
1-1.5 łyżki soku z cytryny
400 g jogurtu greckiego (np. Fage)
sól
Pomidory obrać ze skórki. Drobno pokroić, odrzucając pestki. Ogórki obrać. Przekroić wzdłuż długości i wydłubać pestki. Poszatkować w drobną kostkę i posolić. Zostawić na sitku na 10-15 minut, aby zebrał się sok. Sok odlać, ale nie wylewać.
W miseczce wymieszać ogórki, pomidory bardzo drobno pokrojony koperek, zmiażdżony w prasce czosnek i jogurt grecki. Dodać sok z cytryny - 1 łyżkę, a w razie potrzeby ciut więcej. Dobrze wymieszać. Gdyby sos był zbyt gęsty, dodać odrobinę soku z ogórków - jednak niezbyt dużo, gdyż nie powinien się on zbierać na tzatziki. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, by schłodzić tzatziki, a przy okazji pozwolić przegryźć się smakom.
No comments:
Post a Comment