August 29, 2015

Ryba pieczona w panierce z parmezanem

Ryba gości u nas na stole dość często i dlatego próbujemy jej w różnych odsłonach. Tak przygotowaną robi się bardzo szybko. W domu została okrzyknięta za najsmaczniejszą pieczoną białą rybę. Do tak przyrządzonej ryby świetnie pasują i młode kartofle z koperkiem, i farfalle czterema serami, i sałatki, i cukinia pieczona w panierce z parmezanem, i grecki sos jogurtowo-czosnkowy, i tzatziki, czy też tzatziki pomidorowe. Jednym słowem, dzięki niej można przygotować wspaniały, choć niewyszukany obiad. 


4 filety z ryby (u mnie dorsz)
1/3 szklanki drobno startego parmezanu
2/3 szklanki bułki tartej
3-4 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżka masła
sól

Filety umyć i osuszyć. Lekko posolić. W miseczce rozpuścić masło, a następnie zmieszać je z olejem. Bułkę tartą wymieszać z parmezanem. Filety maczać w oleju wymieszanym z masłem, a następnie solidnie obtaczać w bułce wymieszanej z parmezanem. Układać w naczyniu do pieczenia. Resztkę oliwy zlać do naczynia. Piec w piekarniku nagrzanym do 400F/180 C przez około 15- 20 minut na złoty kolor. 

Z tej porcji najpewniej zostanie nam bułka tarta wymieszana z parmezanem. Można ją zachować na następną okazję lub wykorzystać do zrobienia cukinii pieczonej w panierce z parmezanem







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment