February 24, 2016

Gołąbki z kaszą gryczaną

Tym razem przepis na gołąbki z mięsem, ale z inaczej robionym nadzieniem. Farsz wzbogacony jest o jajka, cebulę i serek kozi lub owczy. Zamiast ryżu została użyta kasza gryczana. Tak przygotowane gołąbki są zdecydowanie delikatniejsze i bardziej "puszyste".  Sama kasza zdaje się być mniej wyczuwalna niż ryż, choć oczywiście czuć jej smak. Dobra wersja gołąbków, dla odmiany od tradycyjnej z samym mięsem i ryżem


Gołąbki
3 lb (1.35 kg) mięsa mielonego - u mnie z indyka
1 cebula
2 jajka
200 g kaszy gryczanej
200 g serka koziego lub owczego (np. feta lub bryndza)
sól
pieprz

kapusta słodka lub włoska

Sos pomidorowy 
2 puszki sosu (przecieru) pomidorowego
1 szklanka wody z parzenia kapusty
4 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz

Kaszę ugotować na sypko według instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę drobno posiekać, dodać kaszę, jajka i serek kozi ocieplony do temperatury pokojowej. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wszystko wyrobić na jednolitą masę. 

Kapustę sparzyć. Delikatnie zdejmować liście, a następnie odcinać zgrubienie głównego nerwu. W liście zawijać porcje mięsa i ciasno układać w garnku lub żaroodpornym naczyniu wyłożonym brzydszymi liśćmi wierzchnimi i odciętymi nerwami. Z wierzchu nakryć kolejną porcją liści.  Garnek lub naczynie do połowy uzupełnić wodą - tą używaną do parzenia kapusty, przykryć  szczelnie folią aluminiową i poprzekłuwać ją w kilku miejscach. Całość  wstawić do piekarnika nagrzanego do 380F (190C). Piec ok. 1.5 godziny. Zostawić w piekarniku do ostygnięcia. 

Przygotować sos -  do garnka wlać przecier pomidorowy i ok. 1 szklanki wody, a następnie śmietanę. Zagotować, często mieszając. Doprawić solą i pieprzem. 

Gołąbki podawać z kartoflami lub bez,  polane sosem pomidorowym. 




Inspiracja: Wielki apetyt
Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment