February 18, 2016

Zupa gołąbkowa

Wiele razy widziałam przepisy na zupę gołąbkową. Każdy był nieco inny, co dla mnie stanowiło wielki plus, bowiem oznacza to, że można ją zrobić jak się tylko nam podoba i jak nam fantazja kulinarnia podszepnie. Aby zupa ta była dobra, musi być mocno pomidorowa. Dlatego też w moim wydaniu ma duuuuuużo najróżniejszych produktów pomidorowych - i przecier, i sos, i pomidory. Każdy z nich na swój sposób dodał jej smaku. Gołąbki u nas w domu mają swoich wielbicieli, co zwiększało szanse na powodzenie tejże zupy. A przy okazji stwarzało możliwość spróbowania czegoś nowego. Nie mówiąc już o tym, że w takiej zupie, kapusta ma szansę zostać skonsumowana, a nie odrzucona, jak to często robią dzieci jedząc tradycyjne gołąbki zawinięte w kaspustę. No i nie pomyliłam się. Zupa smakowała -  również i mnie, choć nadal zdecydowanie wolę gołąbki tradycyjne, takie zawinięte w kapustę i suto polane sosem pomidorowym. 


1 lb/ 450 g mięsa mielonego - u mnie z indyka
100 g ryżu
1 cebula
1 pałka selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1/4 niedużej kapusty włoskiej - ok. 200-250 g
1/2 pora
1 puszka (14.5 oz/411 g) pomidorów 
1 puszka (15 oz/425g) sosu pomidorowego
1 słoiczek (180 g) przecieru pomidorowego
sól
pieprz 
2 łyżki oleju/oliwy
3 l bulionu lub wody

Marchwekę obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Pora i selera pokroić na drobne kawałki. Kapustę pokroić na cienkie paseczki mniej więcej 2-3 cm długości. Cebulę i czosnek poszatkować, a następnie zeszklić w dużym rondlu na rozgrzanym oleju. Dodać warzywa i smażyć wszystko około 2 minut, cały czas mieszając, by nie dopuścić do przypalenia. Dodać mielone mięso i 1/2 szklanki bulionu lub wody. Dusić, często mieszając, by nie powstały grudki. Kiedy mięso jest już gotowe, czyli nie jest surowe, dodać ryż i zalać wszystko pozostałym bulionem lub wodą. Gotować, aż ryż całkowicie zmięknie, w razie potrzeby uzupełniając wodą. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać przecier i sos pomidorowy. Na końcu dodać zmiksowane pomidory z puszki. Można je dodać pokrojone na kawałki, jeśli tak nam bardziej odpowiada. Gotować jeszcze ok. 15 minut. 

Zupa zdecydowanie zyskuje na walorach smakowych, gdy jest ugotowana dzień wcześniej. 





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment