April 26, 2016

Chleb pszenno-żytni z siemieniem lnianym

To jeden z lepszych chlebków jakie piekę. Przepis znalazłam na stronie Pracownia wypieków. Jeden chleb, a daje wiele możliwości smakowych, dzięki temu jakiej mąki użyjemy - czy zwykłej pszennej i żytniej czy razowej i w jakich proporcjach. Eksperymentowałam z tym chlebkiem i najbardziej lubię jednak wersję z większą ilością mąki zwykłej, a nie razowej, choć dodatek razowej niewątpliwie podnosi walory zdrowotne. Warto samemu popróbować i wypracować swój ulubiony przepis. Chlebek, choć wymaga wcześniejszego rozpoczęcia przygotowań, jest bardzo łatwy do zrobienia i nie wymaga wielkich umiejętności.



Zaczyn 
45 g zakwasu żytniego 
150 g pszennej mąki 
150 g wody 

Maczanka z siemienia lnianego
150 g siemienia lnianego 
270 ml wody 

Chleb - ciasto zasadnicze
150 g mąki żytniej (dowolnej) 
600 g mąki pszennej (dowolnej) 
600 g wody 
22 g świeżych drożdży (lub 1.5 łyżeczki suszonych instant) 
20 g soli 

Na dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn i maczankęwymieszać wszystkie jego składniki i odstawić na 12-16 godzin w przykrytej folią misce. Podobnie przygotować siemię lniane - wymieszać je z wodą i odstawić w przykrytej folią misce na 12-16 godzin. 

Następnego dnia zaczyn połączyć z siemieniem. Dodać pozostałe składniki chleba i wyrobić ciasto mikserem lub łyżką. Ten chleb nie wymaga długiego wyrabiania - wystarczy tylko tyle, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Przełożyć ciasto do formy (16x4x4 in / 37x10x10 cm) wysmarowanej olejem, wysypanej otrębami. Nakrytą formę odstawić do wyrastania. Czas wyrastania zależy od tego, jak ciepło jest w kuchni, a także jak silny był zaczyn. Kiedy ciasto wypełni formę, nagrzać piekarnik do 420 F/215 C. Wstawić chleb i piec ok. 20 minut; następnie zmniejszyć temperaturę do 375 F/190 C i dopiekać ok. 40 minut. Na 10 minut przez zakończeniem pieczenia, posmarować skórkę wodą, by się wyraźnie zarumieniła. 





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment