April 19, 2016

Delikatne łazanki z młodą kapustą

Bardzo lubię, gdy niespodziewanie znajdę w zamrażalniku coś, co zaplątało się tam przez przypadek i tylko dzięki temu ocalało przed zjedzeniem. I tak właśnie mi się ostatnio przytrafiło - znalazłam pojemnik młodej kapusty - takiej z pomidorkami i dużą ilością koperku. Po odmrożeniu kapusty zapachniało w domu czerwcem. Resztkę kapusty, zbyt małą by wykorzystać na dodatek do obiadu, użyłam do "łazanek". Co prawda makaron był nieco inny niż ten, którego zwykle używam do prawdziwych łazanek, ale smakowo zupełnie to nie przeszkadzało. Nie ma chyba prostszego dania, zwłaszcza, gdy kapusta jest już gotowa. W oka mgnieniu powstał lekki, bezmięsny, ale za to pyszny lunch. Teraz nie pozostaje nic innego, jak czekać na tegoroczna młodą kapustę.
makaron - najlepiej łazanki, ale i inny szeroki będzie dobry
1/2 cebuli
1 łyżka oleju lub oliwy
młoda kapusta z tego przepisu
sól i pieprz do smaku


Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.  

Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę. Smażyć, aż cebula lekko się zarumieni. Dodać młodą kapustę i smażyć chwilę, by się podgrzała. Jeśli jest dość wilgotna i ma dużo sosu, odparować jego większość. Dodać makaron, chwilę smażyć i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. 






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment