August 06, 2016

Przytulone jagodzianki

Kiedyś, dawno temu robiłam bułeczki z malinami i białą czekoladą. Były przepyszne i znikały jedna za drugą. Z tego ciasta robiłam też zawijaski makowe. Teraz gdy jagody aż proszą o to by je wykorzystać w różnych wypiekach, postanowiłam zrobić wersję jagodową; taką jagodziankę gigant. W tej wersji delikatne ciasto drożdżowe jest poprzetykane całą masą jagód. Na wierzchu jak to na jagodziankach jest troszkę lukru. Nie ma mocnych - każdy kto lubi ciasta skusi się na kawałek tak zrobionej jagodzianki. 

Ciasto drożdżowe
20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych – ok. 1.5 łyżeczki)
1/2 szklanki (ok.125 ml) letniego mleka
2 jajka + 1 żółtko
50 g cukru waniliowego
skórka z jednej cytryny
szczypta soli
350-400 g mąki pszennej (ew. dosypać więcej, gdyby ciasto się kleiło do rąk)
55 g miękkiego masła
300-350 g jagód
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki curku

Lukier
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki soku cytrynowego
3-4 łyżki gorącej wody

1 jajko do smarowania

Skórkę umytej cytryny zetrzeć na tarce. Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki zmieszanymi z 2-3 łyżkami wody. Odstawić aż ruszą. Jeżli używamy świeżych drożdży, można je bezpośrednio wkruszyć do mąki. Do miski wsypać wsypać mąkę, cukier i sól. Dodać skórkę cytrynową, drożdże i wbić jajka. Dolać letnie mleko i delikatnie zacząć miksować hakiem do ciasta drożdżowego. Na końcu wlać rozpuszczone ciepłe, choć nie gorące masło. Masło może też być po prostu miękkie – w temperaturze pokojowej.

Wyrabiać ciasto przez około 5 minut. Na koniec wyrabiania ciasto powinno być dość luźne, ale z łatwością będzie odklejało się od ręki (nie będzie się rwało i przywierało do dłoni). Miskę z ciastem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1-1 1 i 1/2 godziny lub aż potroi swoją objętość.

W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotować jagody - umyć je i wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem.

Z wyrośniętego ciasta uformować kulkę. Na oprószonym mąką blacie lub stolnicy rozwałkować ją na placek. Na nim rozsypać równomiernie jagody. Zwinąć w rulon. Następnie pokroić go na plastry szerokości 2 cm. Każdy plasterek układać w tortownicy o średnicy ok. 25 cm/ 10" wyłożonej papierem. Nakryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut.

Piekarnik rozgrzać do 360 F/180 C. Przed samym pieczeniem posmarować zawijaski jajkiem rozbełtanym z wodą. Piec ok. 20 minut lub aż do momentu gdy będą lekko brązowe.

Upieczone wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Przygotować lukier mieszając cukier z sokiem cytrynowym i wodą. Lekko ciepłe zawijaski posmarować lukrem.






Print Friendly and PDF