Po zasmakowaniu tarty z pomidorami, na serowo-musztardowym podłożu, czyli tarte tomate à la moutarde, czas było sprawdzić tartę numer dwa - z samą musztardą. Tarte aux tomates variées nie tylko jest przygotowana z samą musztardą, ale przede wszystkim z musztardą z ziarnkami gorczycy. I z różnymi pomidorami. Ta tarta, zaskoczyła mnie nawet bardziej niż pierwsza, gdyż musztarda z ziarenkami zupełnie mi nie przeszkadzała. Zasadniczo nie jestem jej wielbicielką, ale przyznam, że w tym wydaniu, była naprawdę świetnym uzupełnieniem pomidorów zapieczonych na cieście francuskim. Doskonale sprawdziły się też i różne pomidory - zwykłe beefsteak, roma, żółte i heirloom. Tarta była doskonała i jak poprzednia, super prosta w wykonaniu.
ciasto francuskie
2 łyżki musztardy z ziarenkami gorczycy
pomidory w różnych kolorach i gatunkach
zioła prowansalskie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 400 F/200C. Ciasto francuskie rozmrozić i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim cienką warstwę musztardy. Następnie rozłożyć plasterki pomidorów - najlepiej naprzemiennie układając pomidory w różnych kolorach i gatunkach. Całość posypać ziołami prowansalskimi i wstawić do piekarnika. Piec około 20 minut.
No comments:
Post a Comment