September 24, 2020

Brzoskwiniowy cobbler

Cobbler jest chyba jednym z najbardziej znanych amerykańskich ciast. No a przy okazji i brytyjskich, bowiem ciasto to ma swoje początki w czasach kolonialnych. Wtedy to z braku odpowiedniego sprzętu do gotowania i składników, zamiast robić pudding, zaczęto przygotowywać takie właśnie desery i dania. Zasada jest prosta - na warstwie nadzienia, ułożonego w naczyniu do zapiekania, wykłada się ciasto i zapieka. Na Południu, często ciasto jest i na spodzie, i na wierzchu. Chyba najbardziej znany jest cobbler z brzoskwiniami, choć często się go robi również i  z jeżynami, jagodami i jabłkami Nikt do końca nie wie skąd się wzięła nazwa cobbler - być może wywodzi się od archaicznego cobeler, czyli nazwy drewnianej misy, a może od skojarzeń z kamieniami, jakie przywołać może wierzch ciasta. Przepisów i sposobów robienia cobblera jest mnóstwo. Niewątpliwie nie jest to skomplikowane w przygotowaniu ciasto, ani też nie jest to ciasto, które wzbudza zachwyty wyglądem. Ale na pewno jest to ciasto, które chętnie się je - zwłaszcza gdy wieńczy je kulka lub dwie dobrych lodów waniliowych. 

Nadzienie
8 dużych brzoskwiń
1/4 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ciasto
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g masła 
1/4 szklanki wrzącej wody
szczypta soli 


Rozgrzać piekarnik do 425 F. 

Przygotować brzoskwinie - pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć w naczyniu do pieczenia. Skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem i mąką ziemniaczaną. Wstawić do piekarnika na 10 minut. 

W czasie gdy brzoskwinie się pieką, przygotować ciasto. 

Wymieszać mąkę z cukrem, solą i proszkiem. Dodać pokrojone na drobniejsze kawałki masło, po czym rękami lub mikserem zagnieść razem wszystkie składniki. Pod koniec wmieszać wodę. 

Na podpieczonych brzoskwiniach ułożyć łyżką lub łyżką do lodów kawałki ciasta. Wstawić do piekarnika i piec ok. 25-30 minut. W czasie pieczenia ciasto się nieco "rozleje" po owocach. 

Podawać lekko ostudzone z lodami waniliowymi. 




Inspiracja: Epicurous
Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment