September 03, 2020

Pieczone brzoskwinie

Brzoskwinie można jeść w każdej postaci. W tym na ciepło - i to niekoniecznie jako cobbler czy kruszona lub dodatek do ciast i ciasteczek, a po prostu upieczone z odrobiną cynamonu, esencji waniliowej i cukru. Podane z lodami waniliowymi, są doskonałym deserem. Prostym, a jednak przepysznym. 
Brzoskwinie nie potrzebują wiele - dodatki nie powinny ich przyćmić. To one powinny być główną nutą tego deseru, a reszta uzupełnieniem. Brzoskwinie powinny być dojrzałe, choć nadal dość twardawe. Dobrze też użyć takich, z których pestka łatwo odchodzi. Ponieważ od lat sama robię esencję waniliową,  zamiast alkoholu dodałam po prostu tylko tej esencji. Nie jest ona bardzo intensywna, choć wanilię dobrze w niej czuć. 

3 brzoskwinie  
1 łyżeczka cukru demerara 
szczypta cynamonu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka esencji waniliowej
Alkohol - np. brandy  - ok. 1 łyżeczki na 1 brzoskwinię

Dodatki - lody waniliowe, jogurt waniliowy, naturalny jogurt grecki


Piekarnik rozgrzać do 350F/170 C. 

Brzoskwinie umyć, przedzielić na pół i wyjąć pestkę. Ułożyć w naczyniu do pieczenia naciętą stroną do góry

Przygotować polewę - wymieszać oliwę z cukrem, alkoholem i esencją waniliową. Brzoskwinie solidnie skropić tak przygotowaną polewą, a następnie posypać cynamonem. Piec ok. 25-30 minut. Podawać nieco przestudzone z dodatkiem lodów waniliowych





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment