May 20, 2021

Tarator, czyli bułgarski chłodnik

Może jeszcze nie upały, ale robi się coraz cieplej. I wtedy pojawiają się chłodniki. Najróżniejsze. Jedne znane - jak choćby ten tradycyjny z botwinki czy gazpacho, inne mniej znane - litewski ze szczawiem, wariacje na temat gazpacho czy z awokado. 

Ostatnio poznałam przepis na bułgarski chłodnik z ogórków i jogurtu. Jest dość podobny do chłodnika z ogórków, jaki wcześniej robiłam, ale ma jednak kilka dodatków, które sprawiają że jest ciutek inny. Robi się go w kilka minut. Dobrze jest zrobić go ciut wcześniej, by się nieco "przegryzł". Najlepszy z gruntowych, świeżych ogórków, ale i te szklarniane sprawdzą się. Zrobiony jest na bazie bułgarskiej maślanki, a jeśli jej nie ma, można ją zastąpić naturalnym greckim jogurtem. 

1/2 lb/225 ogórków
2 szklanki maślanki bułgarskiej lub 1 szklanka jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
1 łyżki świeżego koperku
orzechy włoskie
1 łyżka oliwy z oliwek
sól do smaku

Jeśli używamy jogurtu, a nie maślanki, należy nieco go rozbełtać ze szklanką  zimnej wody, by zrobił się płynny.

Ogórki obrać i pokroić na drobną kostkę. Zalać maślanką lub przygotowanym wcześniej jogurtem. Dodać przepuszczony przez praskę czosnek, oliwę i drobno posiekany koperek. Całość wymieszać i dobrze schłodzić. Przed podaniem  posypać rozdrobnionymi orzechami. 

Uwagi dodatkowe:
  • Zamiast orzechów włoskich, można podać orzechy pekan, najlepiej lekko podprażone, bo mają wtedy rewelacyjny smak. Nie jestem fanką orzechów włoskich, gdyż dość łatwo jełczeję i psują przez to potrawy. Zbyt często nacięłam się na właśnie takie i praktycznie z nich zrezygnowałam na rzecz pekanów, które nigdy mnie nie zawiodły. 
  • Ogórki można najpierw przygotować jak na mizerię, czyli pokroić, posolić i zostawić na kilka minut, by puściły sok, a następnie dodać pozostałe składniki
  • W zależności od tego jak gęstą chcemy mieć zupę, możemy dodać więcej lub mniej maślanki
  • Jeśli używamy jogurtu, gęstość możemy regulować ilością dodanej wody.






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment