September 16, 2021

Pieczone brzoskwinie ze śliwkami

W sumie to nic nowego, a tylko połączenie dwóch przepisów w jednym. Nie jest to też nic specjalnie wykwintnego. Ale jest to tak dobry deser, że zasługuje na oddzielny post. Pieczone brzoskwinie bowiem już były. Pieczone śliwki też. A teraz ich mieszanka.  Dzięki temu mamy absolutnie rewelacyjną kombinację smakową. I doskonały deser sam w sobie lub z lodami czy dobrym jogurtem waniliowym. Przyznam, że od momentu kiedy pojawiły się śliwki, to robię go niemal codziennie. Jeśli przypadkiem cokolwiek zostaje, wykorzystuję owoce czy sos jaki się wytworzył przy ich pieczeniu do polania owsianki. 


8 śliwek węgierek
1 brzoskwinia
plasterek cytryny
1/4 szklanki białego wina lub soku pomarańczowego
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka miodu

Piekarnik nagrzać do 400 F/ 200 C. 

Owoce umyć i wypestkować. Ułożyć jedną warstwą w naczyniu do pieczenia. Położyć plasterek cytryny. Polać miodem i winem/sokiem. Dodać wanilię. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15-20 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 5 minut do ostygnięcia. 

Podawać z lodami, jogurtem lub same owoce jako deser.









Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment