October 31, 2023

Tarta ze śliwkami i masą migdałową

Zanim zaczniemy delektować się wypiekami świątecznymi, jeszcze jedno ciasto na pożegnanie jesieni. Kombinacja śliwkowo-marcepanowa nie jest mi obca. Nie raz, nie dwa robiłam ciasteczka francuskie z masą marcepanową i śliwkami, i zawsze cieszyły się powodzeniem wśród smakoszy.  De facto uważam ją za tak smaczną, że tylko czekałam na pretekst, by zrobić taką właśnie tartę. I dzisiaj się pojawił. A że udało mi się do dzisiaj przechować śliwki, to powstała tarta śliwkowa. Mało kto zdołał się jej oprzeć i zniknęła w oka mgnieniu. 


Ciasto
4 szklanki mąki pszennej 
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 jajko
2 żółtka
3 pałki masła (ok. 330 g)
2 łyżki śmietany

Masa migdałowa
4 jajka
250 g mączki migdałowej
250 g masła
150-200 g cukru
1 łyżeczka esencji migdałowej

10-15 śliwek - dojrzałe, ale nie bardzo miękkie
płatki migdałowe do posypania z wierzchu


Z podanych składników zagnieść ciasto. Nieco schłodzić, ale nie za mocno, by móc je rozwałkować. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek i przenieść na formę do tarty. Wyłożyć je do formy na tartę, lekko docisnąć i wyrównać od góry, a następnie ponakłuwać widelcem. Wstawić do lodówki na godzinę lub dłużej by się dobrze schłodziło. 

Przygotować masę migdałową - w miseczce dobrze wymieszać wszystkie składniki masy. 

Piekarnik rozgrzać do 380 F/190 C. W czasie, gdy się nagrzewa przygotować śliwki - umyć je, pokroić na połówki i usunąć pestki. 

Na schłodzonym cieście tarty wyłożyć krem  migdałowy. Wyrównać szpatułką. Krem powinien sięgać mniej więcej do 2/3 wysokości formy. Na wierzchu ułożyć śliwki i lekko je wciskając w krem. Owoce powinny być ułożone dość ciasno, choć nie powinny się dotykać. Na wierzchu posypać tartę migdałami i wstawić do nagrzanego piekarnika.  Piec około 25-30 minut. 

Gotową, upieczoną tartę wyjąć z piekarnika. Choć smakuje ona wręcz rewelacyjnie na ciepło, należy poczekać 15 minut aż nieco ostygnie, przez co nadzienie lekko się ustabilizuje i łatwiej będzie ją kroić i nakładać na talerzyki.  


Uwagi dodatkowe
  • Na ciasto wykorzystałam mój sprawdzony przepis na kruche babeczki. Doskonale się sprawdził, co wcale mnie nie zdziwiło, gdyż niejednokrotnie już robiłam z niego tarty i quiche. Ale można też przygotować ciasto jak w przepisie na galette.
  • Z podanych proporcji wyjdzie ciasta na 3-4 tarty. Ciasto świetnie przechowuje się w zamrażalniku do 6 miesięcy, więc można je zrobić i poporcjowane zamrozić. Umożliwia to przygotowanie ciasta zawczasu i usprawnienie pieczenia. Nie mówiąc już o tym, że przyda się go więcej, bo ta tarta jest tak pyszna, że od razu chce się robić kolejną. I wtedy ciasto już mamy! 😉
  • Robiąc ciasto, można całkowicie pominąć cukier - słodki krem migdałowy i owoce idealnie to zrekompensują.
  • Są dwie szkoły układania śliwek - do góry rozcięciem lub do dołu rozcięciem. Nie ma to większego znaczenia i chyba to jednak kwestia przyzwyczajenie. 
  • Z podanych proporcji wyjdzie kremu na nieco więcej niż na jedną tartę. Pozostałą masę można do tygodnia przechowywać w lodówce lub nawet dłużej w zamrażalniku. Podobnie jak w przypadku ciasta, masa zrobiona wcześniej umożliwia szybkie wykonanie ciasta.
  • Zazwyczaj rozwałkowuję ciasto i układam je w formie wieczorem, w przeddzień pieczenia. Wtedy jest dobrze schłodzone. Rano tylko rozsmarowuję masę, układam owoce, posypuję płatkami i jest gotowe do pieczenia! A godzinę później zajadamy się nim.













Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment