January 02, 2024

Pierogi z grzybami

Kiedy na wigilię robimy uszka, zawsze nam zostaje nieco ciasta, z którego na szybko robimy nieco pierogów. Są to najczęściej pierogi z kapustą i grzybami. W tym roku uszka wybitnie nam smakowały, więc krótko po świętach w ruch poszło robienie pierogów z grzybami - tak przyprawionymi jak do uszek. Zniknęły błyskawicznie, co zupełnie mnie nie zdziwiło, biorąc pod uwagę prędkość z jaką znikają uszka i narzekania, że znowu było ich za mało. 😉 Wniosek z tego prosty - ile by nie zrobić pierogów i uszek, zawsze będzie mało, mimo iż powstaje ich w naszym domu więcej niż kiedykolwiek wcześniej robiłam. Pierogi z grzybami, to świetny dodatek na veganuary, który znowu u nas zawitał. Może nie do końca veganuary, ale zdecydowanie miesiąc bez mięsa, by zregenerować się po świątecznych szaleństwach. 

Ciasto

1.1 lb/500 g mąki
4 łyżki/50 g oleju
250-300 ml bardzo gorącej, niemal wrzącej wody
0.5 łyżeczki soli

Farsz
2 lb / 900 g pieczarek
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki proszkowanych grzybów suszonych
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju do smażenia


Do podania - smażona cebula, skwarki

Przygotować ciasto na pierogi. W misie miksera umieścić mąkę. Dodać olej i 250 ml bardzo ciepłej wody. Zacząć wyrabiać. W razie potrzeby, dodać stopniowo  pozostałą wodę - tylko tyle ile potrzeba. Ciasto nie powinno być zbyt luźne czy lepiące się. Nakryć miską i odstawić na 20-30 minut, by odpoczęło. 

Cebulę pokroić na plasterki lub półplasterki. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić na oleju. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Następnie dodać pieczarki i podsmażać. Doprawić solą i pieprzem oraz sproszkowanymi suszonymi grzybami. Dobrze całość wymieszać. Smażyć, uważając by nie przypalić, aż cały płyn z pieczarek odparuje. Lekko ostudzić, po czym przepuścić przez maszynkę do mięsa z sitkiem o dużych oczach. 

Ciasto na pierogi rozwałkować na taką grubość jaką lubimy. Szklanką czy też obręczą wykrawać kółka. Na środku ułożyć nadzienie. Zlepić brzegi, a gotowe pierogi ułożyć na lekko obmączonej tacce lub wyłożonej matą silikonową czy też papierem do pieczenia. 


 


W sporym garnku zagotować wodę. Do wody dodać sól - ok. 2 łyżeczek na 4 litry. Kiedy woda zawrze, włożyć porcję pierogów -  mniej więcej 12-15. Gotować około 5 minut. Odcedzić i ułożyć na wygrzanym półmisku. Podawać same lub okraszone masłem czy też zarumienioną cebulą. Oczywiście można też okrasić skwarkami.  

Uwagi dodatkowe
  • Farsz dobrze jest przygotować kilka godzin wcześniej, a nawet poprzedniego dnia, by dobrze wystygł przed nadziewaniem nim pierogów.
  • Sproszkowane grzyby suszone można pominąć, choć niewątpliwie jest to świetny dodatek podnoszący walory smakowe nadzienia. 
  • Podobnie jak wszelkie inne pierogi, również i te można mrozić - zarówno surowe jak i ugotowane. Surowe pierogi układamy jedną warstwą na tacce i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin. Zamrożone przekładamy do torebek lub pojemników, w których je przechowamy. Pierogi ugotowane dobrze jest najpierw lekko posmarować masłem lub olejem tuż po ugotowaniu, a następnie postępować jak w przypadku mrożenia pierogów surowych. 
  • Pierogi z grzybami są absolutnie rewelacyjne w wersji odsmażanej i warte tego, by z każdej porcji zostawić ich nieco, by tak je zjeść.
  • Jeśli unikamy jedzenia smażonych produktów, można pierogi nieco podpiec, aż się zarumienią. 




Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment