January 18, 2024

Owoce morza w sosie czosnkowym

Krewetki w różnych sosach, serwowane z ryżem, makaronem czy nawet tylko ze świeżym pieczywem są po prostu świetnym daniem. Sosy były i pikantne, i delikatniejsze, i bardziej zawiesiste od dodanej śmietany, i delikatniejsze, bez dodatku śmietany. Owoce morza w sosie czosnkowym (mariscos al ajillo) to świetne i szybkie w przygotowaniu danie, które można przygotować w najróżniejszy sposób, używając takich składników/owoców morza, jakie najbardziej lubimy. Można wykorzystać też resztki mięsa homara, wcześniej upieczonego lub grillowanego, ośmiorniczki, małże. Wszystko zależy od nas, naszych preferencji smakowych i dostępności produktów. Sos jest tak pyszny, że warto mieć coś co pomoże nam go zjeść do ostatniej kropelki - makaron lub np. świeży chleb/bagietkę. Ja podałam z ryżem smażonym z warzywami, wzbogacony tartym kalafiorem (riced cauliflower) i świeżo upieczonymi bułeczkami czosnkowymi

1/2 lb / 225 g krewetek
1/2 lb / 225 g kalmarów lub kałamarnicy
1/2 lb / 225 g przegrzebków 
2 łyżki masła
2 łyżki drobno posiekanej cebuli
6 ząbków czosnku
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
1/2 szklanki śmietany kremówki 
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki

Opcjonalnie - dla koloru sosu szczypta szafranu rozpuszczona w łyżeczce wódki

Krewetki, kalmary i przegrzebki umyć, osuszyć i delikatnie posolić. 

Patelnię rozgrzać na palniku o średniej mocy; dodać masło i rozpuścić je, po czym podsmażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Pod koniec dodać czosnek przepuszczony przez praskę lub bardzo drobno posiekany i jeszcze chwilę smażyć. 

Dodać krewetki i smażyć przez 1 minutę. Krewetki powinny leżeć luźno na patelni, a nie warstwami. Zalać winem, zamieszać i gotować na palniku o najwyższej mocy przez mniej więcej 1 minutę. Dodać śmietanę i gotować kolejną minutę.

Dodać kalmary i przegrzebki. Gotować 2 minuty lub do momentu, gdy wszystkie owoce morza są ugotowane. Natychmiast zdjąć patelnię z palnika. Dodać sól i pieprz do smaku oraz szafran, a następnie posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać od razu - z pieczywem, ryżem lub makaronem.  

Uwagi dodatkowe
  • Owoce morza nie do końca lubią długie gotowanie lub odgrzewanie - robią się dość gumowate. Dlatego należy je krótko gotować/smażyć.
  • Największy wybór owoców morza - świeżych i mrożonych - jest w sklepach azjatyckich. Krewetki co prawda można kupić niemal wszędzie, przegrzebki w wielu sklepach, a kalmary lub kałamarnice nieco trudniej. Ale da się zrobić i warto zadać sobie nieco trudu, bo to danie jest tego warte. 
  • Aby lekko podkręcić kolor sosu, można dodać odrobinę szafranu, który smaku nie zmieni, ale da ładny kolor - w zależności od tego jak dużo go damy, sos będzie żółty o różnym natężniu lub nawet jasnopomarańczowy. 


  



 

Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment