March 22, 2024

Babka piegus

Kiedyś najczęściej robiłam piegusa według przepisu znalezionego w książeczce z przepisami czytelniczek i czytelników pisma Poradnik domowy, wydawanego przez wydawnictwo Prószyński i spółka. Z czasem jednak zmieniłam go na przepis na samych białkach, dzięki czemu mogłam je zużywać po różnych wypiekach.  Jednak co jakiś czas odświeżam znajomość ze starymi przepisami. Ale jak to bywa z przepisami ze starych książek, trzeba było go ciutek zmodyfikować głównie w kwestii ilości cukru, ale jestem do tego przyzwyczajona. 😉 Babka wyszła świetna. Idealna na okres świąteczny, kiedy to babki królują na naszych stołach. Ot dla odmiany od drożdżowej babki, która zawsze musi się pojawić i w zasadzie nie ma specjalnie konkurencji.   
6 jajek
2 szklanki mąki
1 szklanka maku
1 szklanka cukru 
2 pałki /220 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji migdałowej lub otarta skórka z cytryny 
cukier puder do posypania

tłuszcz do natłuszczenia formy

Piekarnik rozgrzać do 350 F/175 C.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać pojedynczo jajka. Następnie dodać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu mak i esencję migdałową. Dobrze całość wymieszać.  

Gotowe ciasto przelać do dobrze natłuszczonej formy. Formę wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec około 50 minut - do suchego patyczka. 







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment