March 04, 2024

Pyzy z kapustą i grzybami

Nie do końca pyzy, bo nie były robione z dodatkiem surowych kartofli, ale przez swój kształt kojarzą się właśnie z pyzami. Albo knedlami, tyle że te z kolei bardziej kojarzą się z morelami lub śliwkami. Pozostańmy więc przy nazwie pyzy, nawet jeśli są nieco oszukane. 😉 Nie zmienia to jednak faktu, że są pyszne i na pewno przypadną do gustu wielu smakoszom dobrego jedzenia. 

Do zrobienia ich zdecydowałam się użyć mąkę ziemniaczaną i pszenną - dzięki czemu pyzy bardziej przypominały smakiem te robione z surowych kartofli niż knedle czy kopytka. I o to właśnie chodziło. 


Pyzy
2 lb /900 g kartofli
1/4 lb / 110 g mąki ziemniaczanej
1/4 lb / 110 g mąki pszennej
1 jajko
sól


Farsz
1 lb/450 g pieczarek lub więcej w zależności od ilości kapusty
biała kapusta - mała lub resztki po robieniu gołąbków - mniej więcej 1 lb/450 g
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
olej do smażenia
1 szklanka wody
sól
pieprz

Do podania - smażona cebula lub skwarki z boczku

Kartofle obrać i ugotować, a następnie przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia. Ostudzić.

Przygotować farsz. Pieczarki umyć i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę drobno poszatkować - przy pomocy tarki lub noża. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać lub przepuścić przez praskę. Cebulę podsmażyć na oleju, aż stanie się szklista. Pod koniec dodać czosnek i chwilę jeszcze smażyć, uważając by go nie przypalić. Dodać pieczarki i sól, po czym dusić ok. 10 minut. Dodać kapustę i wodę. Dusić aż kapusta zmięknie, dodając wodę, jeśli kapusta wymagałaby dłuższego duszenia. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.


W czasie, gdy farsz stygnie, zagnieść ciasto na pyzy z podanych składników. Gdyby ciasto zbyt mocno się kleiło, podsypać nieco więcej którejś z mąk. 

Z gotowego ciasta  odrywać kawałek i rozpłaszczając w dłoniach, uformować z niego mały placuszek. Na nim układać porcję farszu - maksymalnie dużą, pamiętając jednak, by nie przeszkodził on w zlepieniu pyzy. Następnie dokładnie zalepiać pyzę, tak by nie było w cieście dziurek, formując kulkę. Kulki odkładać na dobrze omączony blat.

W dużym garnku zagotować wodę z solą - mniej więcej 1 łyżeczka na 4 szklanki wody. Na wrzącą wodę wkładać pyzy i gotować ok. 3-4 minut of wypłynięcia. 

Podawać od razu na wygrzanych talerzach, okraszone smażoną cebulą lub skwarkami. 

Uwagi dodatkowe
  • Do pyz można wykorzystać również kapustę z grzybami, zrobioną z kiszonej kapusty, tak jak nadzienie do pierogów czy na Wigilię.  Pyzy są świetnym sposobem na wykorzystanie właśnie takiej kapusty, która nam została po świętach.
  • Pyzy rewelacyjnie smakują w wersji odsmażanej. Warto zrobić ich nieco więcej i odsmażyć kolejnego dnia. 
  • Pyzy oczywiście można i zamrozić - najlepiej ugotowane. Aby się nie skleiły, trzeba je najpierw zamrozić pojedynczo, na tacce, a dopiero potem przełożyć do torebek lub pojemniczków. 
  • Planując zrobienie pyz możemy po prostu je zrobić z ugotowanych w tym celu kartofli, a możemy też zgromadzić resztki kartofli pozostałe z obiadów. 







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment