March 24, 2024

Wegetariańskie ramen lasagna

Ramen lasagna zrobione w tradycyjnej TikTokowej wersji zasmakowały nam na tyle, by co jakiś czas sięgać do tego przepisu. Idąc nieco dalej próbujemy wersji wegetariańskiej z wegańskim sosem (bez)mięsnym.  Ten przepis wymaga nieco więcej zachodu, ze względu na przygotowanie "mięsa" i sosu na jego bazie, ale jest to ciekawa alternatywa - nawet dla osób, które nie przepadają za tofu. W tej wersji jest ono zupełnie inne smakowo i zadziwiło wiele osób, które jadły taką właśnie lasagnę. Dodane dodatkowo grzyby wzbogacają smak. Może nie jest to najbardzej wykwintna smakowo kuchnia, ale niewątpliwie proste danie bezmięsne, które łatwo się przygotowuje. 


6 opakowań zupek ramen o dowolnym smaku
16 oz / 450 g sera ricotta 
1 jajko
1 lb /450 g pieczarek 
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 lb/450 g tartego sera typu mozzarella
1 szklanka wody
sól, pieprz
1 łyżeczka oregano

"Mięso" z tofu
1 lb/450 g tofu (firm - twardego)
1/2 szklanki płatków drożdżowych/drożdży odżywczych
1.5 łyżeczki sproszkowanego czosnku
1.5 łyżeczki sproszkowanej cebuli
5 łyżek sosu tamari lub sojowego
2 łyżki oleju
6 szklanek sos pomidorowego - najlepiej własnej produkcji lub 2 puszki/pudełka (ok. 15 oz/400 g) pomidorów
Przyprawy: suszona bazylia, suszone oregano, sól, pieprz do smaku

Do podania - parmezan

Nagrzać piekarnik do 350 F/175 C. 

Ricottę dobrze wymieszać w miseczce z jajkiem i oregano oraz solą i pieprzem do smaku. 

Przygotować "mięso".Tofu odcisnąć z nadmiaru wody. Pokruszyć palcami lub widelcem na drobne kawałki.

Na patelni rozgrzać olej. Dodać tofu i smażyć na niezbyt dużej mocy. Smażenie zajmie nam chwilę, bo tofu powinno się dobrze zarumienić. Kiedy zaczyna być chrupiące na wierzchu, dodać pozostałe składniki, wymieszać i nadal smażyć, by zrobiło się dobrze chrupiące. Przełożyć do miseczki i odstawić na bok.



Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek przepuścić przez praskę. 

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę. Dodać czosnek, a następnie pieczarki. Smażyć je aż się zarumienią. Dodać przygotowane wcześniej "mięso" z tofu, a następnie sos pomidorowy lub pomidory z puszki. Doprowadzić całość do wrzenia. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i oregano. 

Na dnie naczynia żaroodpornego o rozmiarach mniej więcej 9x13 cali/23x33 cm rozsmarować nieco sosu, tak by całkowicie pokrył je. 

Każdy blok klusek delikatnie podzielić na pół i jedną warstwą wyłożyć formę do pieczenia. 



Makaron lekko skropić wodą (połową szklanki) i rozsmarować a nim połowę ricotty.


Następnie posypać połową mozzarelli i posmarować połową sosu.



Ułożyć kolejną warstwę klusek i pokropić je pozostałą wodą.


Na nich rozsmarować pozostałą ricottę i polać pozostałym sosem. Na wierzchu posypać mozzarellą. 


Naczynie przykryć folią, ustawić na formie do ciasta, by w razie czego sos, który może wykipieć wylądował na niej, a nie w pobrudził wszystkiego i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20-25 minut, a następnie zdjąć  folię i dopiec bez niej, by ser się zarumienił tak jak lubimy. Lasagna jest gotowa, gdy sos wyraźnie bulgocze, a wbity w nią widelec wsuwa się bez problemu. 






Uwagi dodatkowe
  • Lasagna świetnie się przechowuje i odgrzewa.
  • Smak zupki nie ma większego znaczenia - używamy praktycznie tylko klusek.
  • W oryginalnym przepisie na TikToku nie ma wody, ale już w książce z przepisami TikToka jest. Woda pomaga w nasączeniu klusek, zwłaszcza wolimy wilgotniejsze lasagna. 
  • Polecam wegański sos boloński (bolognese) z tego przepisu
  • Do pieczenia można wykorzystać naczynia szklane lub metalowe - widać to na fotografiach. 







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment