May 23, 2025

Makaron z sosem bazyliowym

Oops! I znowu prawie ukatrupiłam awokado! Kupiłam je ze szczerym postanowieniem używania go, a właściwie ich, do przygotowywania zdrowych śniadań. I na postanowieniu się skończyło. Awokado najpierw dojrzało stojąc obok pomidorów, następnie powędrowało do lodówki w celu opóźnienia dojrzewania, a dzisiaj spojrzało na mnie smutnym wzrokiem. Wylądowało więc na blacie, by już o nim nie zapomnieć. A potem w blenderze. A potem w towarzystwie pomidorów i makaronu na talerzu, obok ryby w sofrito i okazało się, że taka kombinacja jest super pod każdym względem! Cieszyła i wzrok, i kubki smakowe! 

2 awokado
listki z 6-8 gałązek bazylii
2-3 ząbki czosnku
sok z 1 limonki
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku


1/2 lb / 1/2 paczki makaronu typu campanelle lub cellentani

małe pomidorki przekrojone na pół
świeżo starty parmezan do posypania

Opcjonalnie dodatkowe listki bazylii do przystrojenia

Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją z pudełka. W czasie kiedy makaron się gotuje przygotować sos. 
 


Obrane awokado umieścić wraz z pozostałymi składnikami w blenderze i dobrze zmiksować na jednolitą masę. Gdyby sos był zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody z gotowania makaronu. 


Ugotowany makaron odcedzić i umieścić w ogrzanej misce. Dodać sos i natychmiast całość wymieszać. Na wierzchu ułożyć pomidorki i posypać świeżo startym parmezanem i od razu podawać z dodatkowym parmezanem. 




 
 


Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment