Oops! I znowu prawie ukatrupiłam awokado! Kupiłam je ze szczerym postanowieniem używania go, a właściwie ich, do przygotowywania zdrowych śniadań. I na postanowieniu się skończyło. Awokado najpierw dojrzało stojąc obok pomidorów, następnie powędrowało do lodówki w celu opóźnienia dojrzewania, a dzisiaj spojrzało na mnie smutnym wzrokiem. Wylądowało więc na blacie, by już o nim nie zapomnieć. A potem w blenderze. A potem w towarzystwie pomidorów i makaronu na talerzu, obok ryby w sofrito i okazało się, że taka kombinacja jest super pod każdym względem! Cieszyła i wzrok, i kubki smakowe!
2 awokado
listki z 6-8 gałązek bazylii
2-3 ząbki czosnku
sok z 1 limonki
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
listki z 6-8 gałązek bazylii
2-3 ząbki czosnku
sok z 1 limonki
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
1/2 lb / 1/2 paczki makaronu typu campanelle lub cellentani
małe pomidorki przekrojone na pół
świeżo starty parmezan do posypania
Opcjonalnie dodatkowe listki bazylii do przystrojenia
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją z pudełka. W czasie kiedy makaron się gotuje przygotować sos.
Obrane awokado umieścić wraz z pozostałymi składnikami w blenderze i dobrze zmiksować na jednolitą masę. Gdyby sos był zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody z gotowania makaronu.

No comments:
Post a Comment