May 30, 2025

Smażony dorsz z winnym sosem bazyliowo-pomidorowym

Ryby goszczą na naszym stole na tyle często, że zawsze chętnie poszukuję nowych sposobów jej przygotowania. Kiedy zaczynają się cieplejsze dni, a przede wszystkim, kiedy pojawiają się pyszne lokalne pomidory, aż prosi się by na obiad naszykować coś co nie tylko nie jest zbyt ciężkie, ale i robi się w oparciu sezonowe łakocie. A jeśli jeszcze można obiad szybko przygotować, bez przegrzewania się w rozgrzanej kuchni, to już można mówić o wygranej. 😉
Przyznam, że jest to jedno z moich ulubionych dań łączących rybę z pomidorami i świeżą bazylią - dorsz w winnym sosie bazyliowo-pomidorowym. Do tego nie potrzeba już nic - oprócz makaronu, który pozwoli wyjeść sos do ostatniej kropelki. 



Dorsz 
4 filety dorsza - każdy po mniej więcej 6 oz/180 g
pieprz
sól
2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia

Sos
łyżki oliwy z oliwek lub oleju
1/4 łyżeczki suszonych płatków czerwonej papryki
3 ząbki czosnku
1 lb/450 g małych pomidorków
solidna porcja listków bazylii
1/4 szklanki wytrawnego białego wina
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukry
pieprz do smaku

Filety z dorsza umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać pieprzem i solą po obu stronach. Odstawić na bok na czas przygotowania sosu.

Przygotować sos. Czosnek i bazylię drobno posiekać, ale nie mieszać ze sobą. Pomidorki umyć i przekroić na połówki.

Na sporej patelni rozgrzać oliwę/olej. Dodać płatki papryki i czosnek. Chwilę smażyć, do momentu, gdy czosnek zacznie wydzielać swój zapach, nie dopuszczając do przypalenia. Dodać pomidory i smażyć całość mieszając od czasu do czasu. Kiedy pomidory zmiękną, ale nadal zachowują swój kształt, dodać wino i pozwolić się całości zagotować delikatnie. Dodać pozostałe składniki sosu, gotować jeszcze przez chwilę i odstawić na bok. 

Na patelni rozgrzać oliwę lub olej. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć filety z dorsza, tak by lekko się zabrązowiły, czyli po około 3-4 minuty z każdej strony.  

Na usmażonego dorsza wylać przygotowany wcześniej sos. Całość doprowadzić do wrzenia. Podawać od razu z makaronem ugotowanym al dente zgodnie ze wskazówkami z opakowania. 





Inspiracja: Baker by nature 
Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment