Na placki z jabłkami czy też omlety każda pora jest dobra. Zarówno pora roku, jak i pora dnia. Dzisiaj omlet w wersji nieco innej, bo z dużą ilością sera w samym cieście i z jabłkami. Dzięki dodatkowi sera, jest on bogatszy w białko. Pomimo tego, że są w nim już jabłka można go podać w towarzystwie delikatnego dżemu - u mnie był to dżem jabłkowo-cynamonowy, bardzo smaczny i jak to bywa w przypadku dżemów francuskich, mało słodki. To tak żeby było mniej wyrzutów sumienia. 😉
2 jajka
1/4 lb /120 g białego sera, najlepiej własnego z tego przepisu
1.5 łyżki cukru lub cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 małe jabłko
2 łyżeczki klarowanego masła do smażenia
1.5 łyżki cukru lub cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 małe jabłko
2 łyżeczki klarowanego masła do smażenia
opcjonalnie 1 łyżeczka esencji waniliowej, jeśli nie mamy cukru waniliowego
Jajka, ser mąki i cukier wymieszać na gładką masę przy pomocy blendera lub rózgą kuchenną. Jabłko obrać i pokroić na ósemki, a następnie na mniejsze kawałki. Dodać do masy omletowej i wymieszać.
Małą patelnię (10 cali/20 cm) rozgrzać. Rozpuścić na niej masło, a następnie wylać na nią masę. Nakryć przykrywką i smażyć 4-5 minut na średniej mocy palniku, tak by się nie przypaliło. Usmażony omlet delikatnie zsunąć na talerz smażoną częścią do dołu. Patelnią nakryć talerz, po czym sprawnym ruchem odwrócić tak by talerz znalazł się nad patelnią, jak przykrywka. Odsuwając nieco brzegi omletu dodać pozostałe masło, nakryć patelnię przykrywką i smażyć kolejne 3-4 minuty.
Gotowy omlet przełożyć na talerz. Podawać z dodatkami takimi jak cukier puder, delikatny mało słodki dżem, śmietana czy też sos karmelowy. Lub bez dodatków, bo taki też jest bardzo smaczny.
Uwagi dodatkowe
- Domowy ser biały można zastąpić jogurtem greckim, zwłaszcza takim w stylu labneh, odsączonym z nadmiaru serwatki
Inspiracja: Kwestia smaku

No comments:
Post a Comment