August 17, 2025

Placuszki jogurtowe z brzoskwiniami

Powoli kończą się czereśnie, a ich miejsce zajęły brzoskwinie. A tych nigdy dość. Nie dość że u nas, te lokalne są po prostu przepyszne na surowo, to jeszcze w każdej postaci w jakiej je jedliśmy. Dobrze, że sezon brzoskwiniowy jest na tyle długi, że można się nimi prawdziwie nacieszyć i najeść, bo te przywożone z daleka i te mrożone, to już nie to samo. Albo może my jesteśmy tak rozpaskudzeni....

Placuszki jogurtowe, ostatni hit na owocowe danie w naszym domu, są świetne nie tylko z wiśniami, ale i właśnie z brzoskwiniami. Kiedyś już robiłam placki z brzoskwiniami - takie jak te, które robię zawsze z jabłkami. Były smaczne, jednak muszę przyznać, że jogurtowe placuszki są delikatniejsze i sprawdzają się znacznie lepiej z delikatnymi brzoskwiniami. 

Placuszki
1 szklanka /250 g jogurtu naturalnego
2 jajka
szczypta soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty lub esencji waniliowej
3 średniej wielkości brzoskwinie

Opcjonalnie - skórka otarta z 1 cytryny

2 łyżki oleju do smażenia

Śmietana brzoskwiniowa
1 brzoskwinia
2/3 szklanki śmietany
1/3 szklanki mleka 
2 łyżeczki cukru


Brzoskwinie umyć i pokroić w kostkę.  

W sporej misce wymieszać jogurt z jajkami, a następnie dodać pozostałe składniki. Dobrze wymieszać rózgą kuchenną na gładką masę. Dodać brzoskwinie i wymieszać wszystko. 

Na palniku o średniej mocy rozgrzać nieprzywierającą patelnię. Na suchej patelni, pod przykrywką, smażyć porcjami placki po mniej więcej 1 minucie z każdej strony. Jeśli nie mamy takiej patelni, można użyć innej, ale należy ją minimalnie natłuścić odrobiną oleju. Usmażone placki odkładać na półmisek. 



W czasie, gdy placki się smażą przygotować śmietanę - wymieszać ją z cukrem i mlekiem, a pod koniec dodać brzoskwinię pokrojoną w kostkę.   owoców. 



Usmażone placki podawać od razu wraz ze śmietaną z brzoskiwniami. 







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment