August 12, 2025

Smoothie czereśniowe

Od dawna, latem smoothies goszczą u nas w domu i to w dużych ilościach. Zazwyczaj z truskawek, malin, jagód czy jeżyn. Albo z owoców tropikalnych. Z dodatkiem maślanki lub kefiru. Albo naturalne z odrobiną lodu lub wody by dało się zblendować owoce. 

Jakoś nigdy wcześniej nie przyszło mi do głowy zrobić smoothie z czereśni. I to był błąd, bo jest po prostu rewelacyjne!!!! Cudowne w swojej prostocie - ciemne czereśnie, których u nas nie brakuje i jogurt naturalny lub kefir czy maślanka. I po chwili można delektować się tym, co z tej mieszanki powstało. Można też je wzbogać różnymi dodatkami w postaci ziarenek, albo pić je bez żadnych dodatków. 

To już ostatni moment by zrobić takie smoothie. Czereśnie powoli się kończą po długim sezonie. Zastępują je inne owoce. 



5 oz/150 g of cherries
1.5 szklanki jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki

Opcjonalnie - ziarenka np. hemp seeds, siemienia lnianego i inne
1 łyżka masła orzechowego
Proteiny w proszku

Czereśnie umyć i wydrylować, a następnie umieścić w kielichu blendera. Dodać jogurt i wszystko zblendować. Rozlać do szklanek i od razu podawać.

Uwagi dodatkowe

  • Czas blendowania zależy od naszych upodobań. Jeśli wolimy bardzo płynne smoothie, bez kawałków owoców w nim, wówczas blendujemy nieco dłużej. Ja akurat preferuję takie, w którym wyczuwa się owoce, więc blenduję bardzo krótko. 
  • Jeśli chcemy podbić zawartość białka do smoothie można dodać 1 łyżkę masła orzechowego lub proteiny w proszku; ja akurat wolę wersję bez tych dodatków. 😉






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment