December 17, 2013

Ciasteczka z makiem

Bardzo lubię te ciasteczka. Są delikatne i kruche. Kojarzą mi się ze świętami w Polsce w 2007 roku, kiedy jadłam je po raz pierwszy. Jakimś cudem ciągle się pojawiały się na stole, by po chwili zniknąć. 😉  Robi się je bardzo szybko - ciasto nie wymaga chłodzenia, ani specjalnych przygotowań. Najlepiej je wykrawać foremkami o różnych prostych kształtach - takich jak gwiazdki czy nawet zwykłe kółeczka. Nie trzeba ich dodatkowo przystrajać, lukrować, itd. Są dobre same w sobie!


120-130 g mąki
70 g  masła
30 g maku
50 g drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
2 łyżki mleka

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Rozwałkowywać na placek o grubości 3 mm. Szklaneczką lub foremką wycinać ciasteczka. Piec w piekarniku o temperaturze 350 F/170 C około 10 minut aż ciasteczka będą miały złoty kolor. 






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment