W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno
Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;
Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,
Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.
Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy.
Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada
Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.
Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem.
-
-
-
- — Adam Mickiewicz, Pan Tadeusz,
- Księga czwarta: Dyplomatyka i łowy
-
-
Nigdy nie lubiłam bigosu z przecierem pomodorowym. Jakby tak się serio zastanowić nad tym jak kiedyś robiono bigosy, to nie było mowy o pomidorach czy przecierach. Ale... to moja opinia. Z kolei lubię dodać listki laurowe, które według mnie nadają smaku dziczyzny.
Najlepsze bigosy musiały być gotowane z jednodniowym wyprzedzeniem. Bigos i jego składniki muszą się po prostu "przegryźć".
U nas bigos pojawia się zwykle w okolicy świąt - po świętach, kapusta z grzybami przerobiona zostaje na bigos. Czasem część bigosu - jeśli dotrwa - jest zamrażana na później.
3 lb kapusty kiszonej
mięsa duszone i gotowane - wołowina, wieprzowina, kurczak - pokrojone na mniejsze kawałki
kiełbasa
cebula
boczek
2-3 dag grzybów suszonych
350 ml czerwonego wina wytrawnego
Listek laurowy - 2-3
Pieprz
Opcjonalnie - kilka śliwek suszonych
Odcisnąć sok z kapusty, zachowując go, bo może się przydać. Gdyby kapusta była bardzo kwaśna, można połowę przepłukać pod zimną wodą. Włożyć do garnka, zalać wodą i dusić. Grzybki namoczyć, zostawić na 2-3 godziny, po czym przegotować i pokroić na mniejsze kawałki.
Gdy kapusta nieco zmięknie, dodać mięsa - ja zwykle mam je wcześniej zachowane z duszenia czy pieczenia. Dodać listki laurowe oraz śliwki.
Pokrojoną drobno cebulę, boczek pokrojony jak na większe skwarki i pokrojoną na kawałki kiełbasę przesmażyć aż się zarumienią. Dodać do bigosu.
Dolać wino i dusic ok. 30 minut. Zostawić do następnego dnia. Poddusić przez 15-20 minut.
Podawać z pieczywem.
No comments:
Post a Comment