March 19, 2014

Spaghetti po sycylijsku

Spaghetti mogę jeść niemal codziennie. Zwłaszcza takie z własnym sosem. Sos pomidorowy, to swego rodzaju podstawa - jak wywar dla zup. Do niego można dodawać różne produkty, takie jak mięso, czy krewetki, czy tuńczyka z puszki. Dzięki temu każdy sos będzie inny. 


10 pomidorów Roma lub 2 puszki pomidorów (diced tomatoes)
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 puszka tuńczyka w oliwie
sól
oregano
spaghetti lub inny makaron

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, po czym dodać czosnek przepuszczony przez praskę lub pokrojony w plasterki. Dodać pomidory - przygotowane wcześniej surowe lub te z puszki. Smażyć aż powstanie sos - pomidory zmiękną, a wypuszczony z nich sok lekko zgęstnieje. Gdyby sos zbyt szybko odparował, można dodać zwykłej wody lub wody z gotowania makaronu. Sos doprawić solą, bazylią i oregano. 

Dodać tuńczyka osączonego z nadmiaru oleju. Całość chwilę jeszcze smażyć.


Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment