April 19, 2015

Lobster tail, czyli homar

Od pewnego czasu mieliśmy ochotę spróbować homara zrobionego w domu. Wszystko za sprawą pewnego filmu dla  dzieci. Nie wydawało mi się to jakąś wielką trudnością, a sobotni leniwy wieczór sprzyjał zabawie z jedzeniem, mimo iż nie było specjalnej okazji, by serwować tak wykwintne danie. 
Dzieci, widząc, że będziemy jeść homara, od razu skojarzyły go z filmem "Mikołajek", w którym mama bohatera miała serwować właśnie homara na kolację, na którą zaproszony był szef męża, pan Moucheboume wraz z żoną. Kolacja ta, pomimo wysiłków mamy, ale też i przez jej zdenerwowanie, skłonności do przesady i niezwracanie uwagi na to co się dzieje dookoła niej, zakończyła się gigant katastrofą - czyli dokładnie odwrotnie niż u nas. 😉 

Homar - tym razem już bez katastrofy - pojawia się i w naszym ulubionym serialu Friends. Co prawda nie w kontekście jedzenia, no ale na tyle istotnie, by zaistnieć w najbardziej znanych powiedzonkach serialowych. Zainteresowanych zachęcam do obejrzenia i filmu Mikołaje, i serialu Friends (sezon 2, odcinek 14 wyjaśni sprawę homara), bo są zabawne, a głodnych do spróbowania homarów. 


4 ogony homara (lobster tails)
1/2 szklanki rozpuszczonego masła
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
1/4 łyżeczki papryki

Do podania - cytryna i świeżo upieczone pieczywo czosnkowe

Piekarnik nastawić na funkcję broil - 550 F. 

Rozpuszczone masło wymieszać z solą, pieprzem i papryką. Homara ułożyć na głębokiej blasze. Bardzo ostrym nożem lub nożycami kuchennymi ponacinać skorupę i odciągnąć ją na tyle by pokazało się mięso homara. Polać je masłem z przyprawam. 


Blachę z homarami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10-15 minut. Gotowe homary można podawać  w najróżniejszy sposób - ze świeżą bułką/bagietką, z pieczywem czosnkowym, z ryżem i szparagami lub innymi warzywami. 


 

Homary przed pieczeniem

Homary przed pieczeniem - widać obfite polanie masłem z przyprawami

Upieczone homary


Upieczone homary



Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment