April 05, 2015

Sernik wiedeński

Taki sernik zawsze pojawiał się w naszym domu na Wielkanoc. To była specjalność mamy, która tak na dobrą sprawę nie piekła innych ciast. Ser był przepuszczany przez maszynkę trzy razy. Masa serowa przygotowywana w makutrze i ukradkiem podjadana paluchem maczanym w masie. Białka ubijane trzepaczką przez tatę, bo tylko on miał wytrwałość i siłę w rękach, by piana była naprawdę sztywna. No i bakalie, olejek waniliowy. Ten rytuał powtarzał się co roku i co roku sernika było za mało. A potem czekało się na kolejną Wielkanoc i na kolejny najlepszy sernik. Być może dlatego, że moim ulubionym sernikiem zawsze był ten wiedeński, do dzisiaj nie jem spodów w serniku - zostawiam je zawsze na talerzyku, czasem ku zdziwieniu/zgorszeniu innych. A ja ich po prostu nie lubię. Sernik musi być sernikowy od góry do dołu - 100% sernika w serniku. 😉
Ten przepis jest nieco inny - głównie dlatego, że nie ubija się piany. Ale dzięki temu sernik praktycznie się nie zapada po upieczeniu. No i ma polewę, której nigdy nie miał nasz domowy sernik. Trzeba więc sernik chronić przed wszędobylskimi paluszkami miłośników czekolady. 

2.2 lb/1000 g sera białego
5 jajek
1 pałka/00 g masła
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy (40 g)
2 łyżeczki esencji waniliowej
1 łyżeczka pasty waniliowej
bakalie

Piekarnik nagrzać do temperatury 350 F/175 C. 

Ser przepuścić przez maszynkę. Można to pominąć, jeśli używa się białego sera własnej roboty - jest on zazwyczaj na tyle kremowy, że nie potrzeba go dodatkowo mielić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem, po czym stopniowo dodawać jajka, a następnie ser. Dodać budyń i wanilię - ekstrakt i pastę. Miksować tylko tyle, by składniki się połączyły, by nie napowietrzyć niepotrzebnie masy serowej. Na końcu delikatnie wmieszać bakalie.

Tortownicę  wyłożyć papierem - samo dno - po czym wlać do niej masę serową. Tortownicę wstawić do piekarnika i piec ok. 1-1.5 godziny. Ostudzić - początkowo w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie poza piekarnikiem. 

Całkowicie ostudzony sernik polać ganache. 





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment