October 08, 2015

Krewetki z makaronem

To chyba najbardziej lubiana w naszym domu wersja krewetek - smażone od razu z makaronem. Proste, choć smakowite danie. Nie zdarzyło się jeszcze by nie było na nie chętnych.  Zasadniczo krewetki szykuje się dokładnie tak samo jak w tym przepisie, tyle, że pod koniec po prostu dodaje się makaron i podsmaża go wraz z krewetkami, przez co nabierze on smaku z krewetek. Taki podsmażony makaron najbardziej smakuje, gdy się lekko "przypiecze" i zrobi chrupiący.

3/4 lb/350 g makaronu - wstążki, linguine,  spaghetti, świderki
1.5 lb/700 g krewetek - najlepiej obrane, ale mogą być i w wersji z ogonem
3 ząbki czosnku
Suszona papryczka chilli - według gustu
2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
2 łyżki masła
Pietruszka
Opcjonalnie - 3 łyżki brandy lub 1/4 szklanki białego wina


Makaron ugotować al dente. Odstawić. Krewetki umyć. Na patelnię z rozgrzanym olejem/oliwą dodać krewetki i smażyć na palniku o największej mocy. Kiedy krewetki są już usmażone, dodać posiekany drobno czosnek i papryczki, masło i brandy/wino. Dobrze wymieszać, a gdy masło się rozpuści, dodać makaron, wymieszać całość i chwilę smażyć razem z krewetkami. Jeśli lubimy, warto smażyć całość przez kilka chwil, by część makaronu lekko się przyrumieniła. Przed podaniem posypać posiekaną drobno pietruszką.




Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment