Podawać je można z czym się ma ochotę - ryżem, makaronem w jakimś dobrym sosie, świeżą bagietką lub grzankami. Co nam przyjdzie do głowy.
Doskonałym dodatkiem do tak podanych krewetek jest sałatka z gruszkami i serem pleśniowym. No i oczywiście - białe wino dla chętnych.
2 lb/450 g średniej wielkości krewetek (rozmiar 31-40/lb)
6 ząbków czosnku
ostra suszona papryczka chili
sól do smaku
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
2-3 łyżki świeżej natki pietruszki do posypania
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
2-3 łyżki świeżej natki pietruszki do posypania
Czosnek pokroić na dość drobną kostkę, ale nie przepuszczać przez praskę. Krewetki umyć i jeśli trzeba, obrać z ogonów.
Na rozgrzaną oliwę dodać krewetki i natychmiast posypać je papryczką. Kiedy krewetki są usmażone, dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Pod koniec smażenia dodać masło, szybko całość zamieszać, posolić i przełożyć do wygrzanej miski. Posypać obficie natką pietruszki.
Uwagi dodatkowe
No comments:
Post a Comment