January 01, 2015

Krewetki

Tym krewetkom po prostu trudno się oprzeć. Smakują rewelacyjnie i pasują na każdą okazję - obiad i kolację, zwykłe i takie bardziej specjalne. Przygotowuje się je bardzo prosto i szybko, bo krewetki nie wymagają długiego smażenia. 

Podawać je można z czym się ma ochotę - ryżem, makaronem w jakimś dobrym sosie, świeżą bagietką lub grzankami. Co nam przyjdzie do głowy.

Doskonałym dodatkiem do tak podanych krewetek jest sałatka z gruszkami i serem pleśniowym. No i oczywiście - białe wino dla chętnych. 


2 lb/450 g średniej wielkości krewetek (rozmiar 31-40/lb) 
6 ząbków czosnku
ostra suszona papryczka chili 
sól do smaku
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
2-3 łyżki świeżej natki pietruszki do posypania


Czosnek pokroić na dość drobną kostkę, ale nie przepuszczać przez praskę. Krewetki umyć i jeśli trzeba, obrać z ogonów. 

Na rozgrzaną oliwę dodać krewetki i natychmiast posypać je papryczką. Kiedy krewetki są usmażone, dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Pod koniec smażenia dodać masło, szybko całość zamieszać, posolić i przełożyć do wygrzanej miski. Posypać obficie natką pietruszki. 


Uwagi dodatkowe

  • Jeśli używamy gotowanych krewetek, wystarczy je tylko przepłukać i smażyć je tylko tyle, by zrobiły się gorące
  • Smażyć powinniśmy na dużej patelni, jedną warstwę na raz; zapobiegnie to zbyt długiemu smażeniu, które nie wpływa dobrze na smak krewetek




Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment