January 24, 2016

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami

Takie właśnie pierożki chodziły za mną od dłuższego czasu. Celowo więc zachowałam na nie trochę kapusty wigilijnej i trochę nadzienia grzybowego, jakiego użyłam do pasztecików. Wiadomo było, że takie pierożki będą pyszne, szczególnie jako dodatek do barszczu. Robienie tych pierożków można sobie ułatwić wykorzystując gotowe placki empenadas, które kupuje się w każdym sklepie meksykańskim. A można oczywiście zrobić je ze zwykłego ciasta na pierogi. W każdej wersji są przepyszne. 




4 szklanki mąki
2 jajka
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju
szczypta soli
¾- 1 szklanka wody (zależy jak sucha jest mąka)


Kapusta z grzybami z tego przepisu

1 rozbełtane jajko

Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, śmietanę/jogurt, sól i olej. Dolewając wodę, wyrabiać ciasto rękami lub mikserem o końcówce haka. Ilość wody zależy od mąki i może jej być potrzebne ciut mniej lub ciut więcej. Gotowe ciasto zostawić by chwilę odpoczęło.

Przygotować kapustę. Potrzebną nam ilość odsączyć na sitku, by nie była zbyt wilgotna. Odciśniętą kapustę przepuścić przez maszynkę z sitkiem o grubych oczkach lub poszatkować, a następnie lekko przesmażyć, co pozbawi ją nadmiaru wilgoci.  

Ciasto podzielić na mniejsze części. Jedną część, na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, rozwałkować na cienki placek. Resztę ciasta trzymać przykrytą, by się nie zeschło. Z placka wykrawać obręczą kółka o średnicy ok. 6 cali/15 cm. 
Na gotowe placki nakładać nadzienie. Sklejać brzegi, tak by powstały półksiężce - dokładnie tak jak pierogi. Widelcem wyciąć, a właściwie wyżłobić wzorek na sklejeniu. Można też zrobić falbankę - dokładnie taką jak się robi na pierogach. Nie jest to konieczne, ale dzięki temu pierożki wyglądają ładniej niż ze zwyczajnie zaklejonym brzegiem. Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 385 F około 20 minut lub do momentu kiedy pierożki zabrązowią się. 





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment