December 25, 2014

Kapusta z grzybami

Wigilijna kapusta z grzybami. Jedyna w swoim rodzaju i taka, która po prostu musi być. Rzec by można królowa stołu wigilijnego. Nawet jeśli zjemy jej odrobinkę. Do wigilijnej kapusty nie można żałować grzybów. Cały jej urok polega właśnie na smaku jaki ma dzięki suszonym grzybom. Najlepiej ugotować ją z drobnym wyprzedzeniem, by się "przegryzła". A jeśli zostanie i nie mamy ochoty więcej jeść postnych dań, można ją łatwo zmienić w smakowity bigos. Wystarczy dodać trochę mięsa, kiełbasy, dolać wina.... Ale to już zupełnie inna potrawa


4 lb /1.8 kg kapusty kiszonej 

2 cebule
2 ząbki czosnku
1/2 - 3/4 lb /250-300 g grzybów suszonych
olej

Opcjonalnie - sproszkowane grzyby suszone

Kapustę odcisnąć z soku. Gdyby była zbyt kwaśna, można ją lekko przepłukać letnią wodą. 

Grzyby zalać wodą, tak by je przykryła i zostawić na godzinę, by dobrze namokły. 

Cebulę pokroić w kostkę - nie musi być bardzo drobna. Przesmażyć na oleju wraz ze zmiażdżonym lub posiekanym czosnkiem, aż się zeszkli. Dodać kapustę i zalać ją nieco wodą - kapusta powinna się dusić, a nie smażyć. 

Kiedy grzyby są gotowe, pokroić je - o ile trzeba - na mniejsze kawałki. Zagotować i dodać wraz z wodą, w której się moczyły i gotowały, do kapusty. Dusić jeszcze mniej więcej 1/2 godziny. Jeśli używamy, dodać nieco sproszkowanych grzybów suszonych, dla lepszego smaku.

W wigilię, kapustę zagotować - tylko tyle, by zawrzała. Kapusta powinna być dość jędrna. 




Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment