January 29, 2020

Muffinki dyniowe z kawałkami czekolady

Zaczęło się w Thanksgiving, kiedy to szukałam pomysłu na deser oparty na dyni, ale nie będący słynnym ciastem dyniowym (pumpkin pie), którego szczerze nie znoszę. Niby mogłam zrobić dowolony inny deser czy ciasto, ale chciałam by było bardziej dyniowo i okolicznościowo. I okazało się, że było to doskonałe odkrycie. I tak nam zasmakowały te muffinki, że nie raz od tamtego czasu gościły na naszym stole. Są bardzo smaczne - wilgotne w środku, z lekkim piernikowym posmakiem. I dlatego nie ma znaczenia czy to listopad czy też styczeń lub inny miesiąc - takie muffinki z chęcią zje się o każdej porze roku. Można też je zrobić na zapas i albo przechować w lodówce przez kilka dni, albo zamrozić. Na szybkie śniadanie będą jak znalazł. I z pewnością docenią to dzieci, które zwykle nie mają specjalnie pomysłu na to co zjeść na śniadanie, a takie muffinki chętnie zjedzą popijając mlekiem. 
W oryginalnym przepisie jest posypka cukrowo-cynamonowa. Ja z niej zrezygnowałam, gdyż za namową dzieci dodałam chocolate chips. Można oczywiście zrobić i jedno, i drugie, gdyż każdy z tych dodatków nadaje uroku kulinarnego muffinkom. A że piekłam je w formie do mini-muffinków, to poprzestanie na jednym jest praktycznie niemożliwe. 😉 No chyba, że się ma bardzo silną wolę.😉

220 g mąki pszennej razowej
60 g masła, roztopionego i przestudzonego
1 duże jajko*
170 g puree z dyni* 
120 ml mleka*
100 g jasnego brązowego cukru 
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta soli 
1 łyżeczka zmielonego cynamonu 
1.5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (własnej lub kupnej)
1 łyżeczka esencji waniliowej

Opcjonalnie - chocolate chips i/lub posiekane orzechy

Opcjonalna posypka
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu 
60 g masła (pół pałki) 

* Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzać do temperatury 350 F /175 C. Formę do mini muffinków wysmarować tłuszczem. 

W misie miksera wymieszać wszystkie suche składniki. Stopniowo dodać jajko, puree i mleko, po czym dobrze całość wymieszać. Dodać chocolate chips i/lub posiekane orzechy - jeśli ich używamy i dobrze je wmieszać w masę, tak by się rozłożyły równomiernie.

Masę przełożyć do formy muffinkowej mniej więcej na 2/3 wysokości. Piec ok 12-15 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie. 

Jeśli mamy zamiar pokryć je posypką cynamonowo-cukrową, każdy muffinek zanurzyć w rozpuszczonym maśle i obtoczyć w zmieszanej mieszance cukru z cynamonem. 


Muffinki można również upiec w dużej, tradycyjnej formie do muffinów. Wówczas należy piec je przez pierwsze 5 minut w temperaturze 370 F, a następnie dopiec w temperaturze 350 F przez kolejnych 15 minut do suchego patyczka. 




Inspiracja: Sally's baking addiction Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment