August 21, 2021

Czereśnie w winie

Kupowanie czereśni od mojego farmera kończy się tym, że mam ich tak dużo, iż zaczynam myśleć o przetworach. A żeby je nieco urozmaicić, to szukam nowych smaków. Kiedyś robiłam żurawiny w czerwonym winie by użyć ich do indyka. Były całkiem niezłe, choć przyznam, że smakowo nie pobiły naszych ulubionych zrobionych z dodatkiem grand marnier i pomarańczy. Do zrobienia tych, zainspirował mnie David Leibovitz, choć ostatecznie zrobiłam je po swojemu. Wyszły naprawdę świetne i z pewnością podniosą walory różnych dań - i mięsnych, i deserowych. Dlatego korzystając z tego, że jeszcze nadal można dostać czereśnie, warto je przerobić na taki dodatek - za kilka tygodni będzie jak znalazł. Z pewnością się nie zmarnują. 


1 lb/ 450 g czereśni
1/2 szklanki + 2 łyżki/ 130 g cukru
300 ml czerwonego wina

Opcjonalne dodatki
2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
2 łyżki octu balsamicznego
1/4 łyżeczki esencji migdałowej

Czereśnie umyć i wydrylować. Cukier, czereśnie i wino umieścić w garnku. Zagotować, po czym zmniejszyć moc palnika i pozwolić gotować się czereśniom aż do momentu gdy są w pełni miękkie. 

Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, ustawić do góry dnem, nakryć ściereczką i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu lub w lodówce. 

Uwagi dodatkowe
  • Jeśli używamy skrobi, należy rozprowadzić ją z odrobiną wina i odstawić na bok. Kiedy czereśnie są gotowe, dodać skrobię, zagotować całość i przekładać do słoików. 
  • Jeśli używamy octu i esencji, należy je dodać od razu wraz z pozostałymi składnikami. 
  • Im garnek jest szerszy, tym czereśnie będą  szybciej gotowe
  • Garnek powinien być ze stali nierdzewnej lub emaliowany
  • Słoiki można umyć w maszynie do zmywania na najgorętszym cyklu - w mojej jest to cykl "sanitizing". Można też je po prostu dobrze umyć i wyparzyć w piekarniku - w 400 F/200 C przez 15-20 minut
  • Odradzam oszczędzanie na pokrywkach - wielokrotnie przekonałam się, że wielokrotne używanie tych samych pokrywek kończy się zepsutymi przetworami i zmarnowaniem jedzenia za kwotę większą niż koszt pokrywek. O czasie włożonym w przygotowanie przetworów nie wspomnę. Naprawdę najlepiej jest użyć nowych przykrywek - wtedy mamy pewność, że nie są rozszczelnione i dobrze zamkną nasze czereśnie.




Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment