August 04, 2021

Drożdżówki z owocami sezonowymi

To jest ten moment lata, kiedy mamy taki natłok owoców, że nie wiadomo, za które się zabrać. Jeszcze jakimś cudem są morele, które w tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie. Już są czereśnie, wiśnie, jagody... Nawet dzisiaj robiąc drożdżówki nie mogłam się zdecydować, którymi je nadziać. I w sumie nieźle to wyszło. Mieliśmy zabawę w próbowanie i decydowanie, które najbardziej nam smakują. Jagodzianki - wiadomo; są pycha. Ale tym razem chyba na pierwszym miejscu znalazły się te z morelami. Lekka kwaskowatość moreli w połączeniu z delikatnie słodkim smakiem ciasta, sprawiło, że nie można się było od nich oderwać. Gdyby jeszcze tak można było je jeść bez poczucia winy....


Ciasto na drożdżówki
40 g drożdży świeżych lub 20 suchych
130 ml letniego mleka
550 g mąki
70 g cukru
4 jajka
1/2 łyżeczki soli
230 g masła (2 pałki) w temperaturze pokojowej
skórka otarta z jednej cytryny

Kruszonka:
2 oz/60 g (pół pałki) masła
3 łyżki cukru*
5 łyżek mąki

Owoce - morele, jagody, wiśnie/czereśnie
Kilka łyżek cukru - zależy od gustu i od tego jak kwaśne są jagody
2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej


150 g cukru pudru
wrząca woda
łyżeczka soku z cytryny

1 żółtko + 3 łyżeczki wody lub 3 łyżki kremówki

Do misy miksera wsypać mąkę, cukier i sól. Dodać skórkę cytrynową, jajka i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Końcówką w kształcie haka wyrobić gładkie ciasto. Małymi porcjami dodawać miękkie masło. Jest to ciasto maślane, przez co jest bardzo luźne i lepiące się; ale też dzięki temu drożdżówki wychodzą bardzo delikatne. Zawsze mnie korci, by podsypać je mąką, ale wiem, że nie trzeba i takie ma być. Wyrabiać ciasto ok. 5 minut na dość mocnych obrotach. W trakcie wyrabiania, ciasto zacznie się nieco mniej lepić. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Owoce umyć i osuszyć. Jagody wymieszać z mąką i cukrem. Morele wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Czereśnie lub wiśnie wydrylować. Wiśnie można posypać cukrem. 

Przygotować kruszonkę zagniatając wszystkie jej składniki. 

Kiedy ciasto podwoi objętość, wyjąć je z miski na mocno oprószoną mąką stolnicę/blat. Rozpłaszczyć na placek i lekko porozciągać palcami tak by miał grubość ok. 1 cm. Szklanką lub obręczą wykrawać kółka. Używałam kółka o średnicy 2.5 cala/6.5 cm. Na każde nałożyć solidną porcję owoców i dobrze zlepić.






Gotowe drożdżówki kłaść zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1/2 godziny. Posmarować rozbełtanym żółtkiem lub śmietaną kremówką, a następnie posypać kruszonką. 




Wstawić do zimnego piekarnika, nastawionego na 380 F/190 C. W ten sposób jeszcze sobie nieco urosną, gdy piekarnik się rozgrzewa. Piec ok. 15-20 minut od momentu, gdy piekarnik osiągnie docelową temperaturę lub do momentu, gdy drożdżówki są lekko brązowe.

Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić - najlepiej na kratce, by nie zwilgotniały od spodu. Przygotować lukier z cukru, soku cytrynowego i wody. Posmarować lukrem i .... delektować się.


















Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment