August 11, 2021

Briam

Pozostając przy smakach a la ratatouille, a przede wszystkim z dostępu do warzyw - świeżych, młodych, lokalnych, a często nawet uprawianych w ogródkach, postanowiłyśmy wypróbować briam (Μπριάμ). Jedni mówią na to greckie lecso, inni greckie ratatouille. I jedni i drudzy mają w tym wiele racji. Niewątpliwie to ciekawa smakowo propozycja na letni obiad lub dodatek, która pokazuje jak z bardzo prostych składników można zrobić wspaniałe danie, pełne smaku wyłaniającego się z poszczególnych warzyw, a jednocześnie z ich całej mieszanki jednocześnie. No i przy okazji naprawdę szybkie i niekłopotliwe w przygotowaniu danie. 
Briam należy do grupy dań nazywanej przez Greków "ladera", czyli przygotowanych wyłącznie z dodatkiem oliwy z oliwek. Warto więc użyć dobrej jakościowo oliwy, bo potrzebnej jest jej sporo. 
Grecy jedzą briam z dodatkiem fety i dużej ilości pieczywa. U nas była to świeżutka foccacia. Obiad perfekcyjny! Można też podawać briam jako dodatek do innych dań, w tym mięsnych. 

6-8 kartofli
1 średni bakłażan
1 cukinia
4 ząbki czosnku
4 średnie pomidory
1 cebula
1.5 szklanki krojonych pomidorów z puszki/kartoniku lub sosu pomidorowego 
3/4 szklanki oliwy
sól, pieprz

Piekarnik rozgrzać do 400 F/200 C. Przygotować warzywa - umyć pomidory, bakłażana i cukinię. Pomidory i cukinię pokroić na plasterki, a bakłażana na półplastry lub nawet ćwiarćplasterki. Obrać kartofle i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. 

W wysokim naczyniu zblendować pomidory puszkowe z czosnkiem i odrobiną wody - używam jej tylko tyle by przepłukać puszkę. 

Dno naczynia żaroodpornego posmarować oliwą, ułożyć wszystkie kartofle. Posolić i posypać pieprzem. Następnie ułożyć cukinię i bakłażana, posypując. Na nich ułożyć piórka cebuli i rozlać w miarę równo sos pomidorowy.  Na końcu ułożyć pomidory. Całość polać oliwą. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić na 45 minut do piekarnika. Po tym czasie, odkryć i dopiekać kolejne 20-30 minut, aż warzywa się zarumienią.

Podawać z dobrym pieczywem i fetą. 

Uwagi dodatkowe

* naczynie do pieczenia nie powinno być zbyt głębokie, by warstwa warzyw nie była zbyt gruba. Użyłam emaliowanej formy o głębokości 2.5 cala/6.5 cm

* należy użyć całą oliwę, gdyż pomoże ona zarumienić się pomidorom

* Warzywa należy pokroić na plastry mniej więcej tej samej grubości - ok. 1/2 cala/ 1 cm

* niektórzy polecają przemieszanie warzyw w czasie pieczenia, tuż po zdjęciu przykrywającej ich folii, zaś inni nie uważają tego za potrzebne. Ja nie mieszałam. Wszystkie warzywa były miękkie, a pomidory dodatkowo nieco przyrumienione 

* uważam, że nie należy szykować zbyt dużo briamu na raz. Choć nie jest złe po odgrzaniu, to zdecydowanie najsmaczniejsze było zaraz po upieczeniu

* choć przygotowanie dania jest proste i szybkie, planując trzeba pamiętać, że upieczenie go zajmuje ponad godzinę. 



    






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment