October 28, 2021

Dyniowe muffinki marmurkowe

Na Halloween nie może zabraknąć domowych wypieków z dyniami. Co prawda stały repertuar to dyniowe ciasteczka z czekoladą i paluchy wiedźmy, ale czemu nie spróbować nowych. Kiedyś uwielbiałam wszelkie ciasta łaciate i marmurkowe więc tym razem zabawiłam się w takie właśnie muffinki. A z pozostałego ciasta upiekłam po prostu chlebek. Oczywiście też marmurkowy. W jesienny dzień dokładnie potrzebne były nam te smaki - nieco korzenne, nieco kakaowe, nieco czekoladowe. Dodatek jogurtu sprawia, że ciasto jest przyjemnie wilgotne; nawet następnego dnia. Można też zaszaleć i do części ciasta bez kakao dosypać nieco pokruszonej czekolady lub drobinek czekoladowych (chocolate chips), a do całości orzechów. Użycie razowej mąki orkiszowej  sprawi, że ciasteczka będą miały lekko orzechowy posmak, nawet bez dodatku orzechów. No i nie będą nas tak męczyć wyrzuty sumienia, że znowu po nie sięgamy. 😉 Jak to bywa z ciastami marmurkowymi, niestety jest trochę "zabawy" przy ich robieniu. Ale efekt wynagradza ten wysiłek. 
2 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki goździków mielonych
2 jaja w temperaturze pokojowej
1/3 szklanki oleju
1 cup  szklanka jogurtu greckiego lub naturalnego
1 szklanka puree z dyni
1 łyżeczka esencji waniliowej

Opcjonalnie - kawałki czekolady/ chocolate chips, posiekane orzechy

Rozgrzać piekarnik do temperatury 400 F/200 C. Formę muffinkową wyłożyć papilotkami, a jeśli ich nie mamy dobrze nasmarować tłuszczem.

Wszystkie mokre składniki połączyć w misie miksera. Dodać wszystkie suche składniki, oprócz kakao i opcjonalnych dodatków. 

Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i dobrze wymieszać. Jeśli używamy opcjonalnych składników, dodać je teraz - orzechy do obu mas, kawałki czekolady tylko do jasnego ciasta. 

Naprzemiennie dodawać masy do każdej foremki/papilotki, wypełniając je mniej więcej do 3/4 wysokości. 

W zależności od piekarnika, piec ok. 15-20 minut, do suchego patyczka. Ostudzić przez chwilę i przełożyć na kratkę do całkowitego schłodzenia. 

Uwagi końcowe
  • Z tego ciasta można upiec większą babkę marmurkową
  • Zamiast pszennej mąki można użyć pszennej mąki razowej, co może nie uczyni muffinków zdrowszymi, ale na pewno bogatszymi w błonnik
  • Dyniowe puree można zrobić samemu lub też kupić gotowe
  • Zamiast poszczególnych przypraw, można użyć przyprawy dyniowe (pumpkin spice) lub po prostu przyprawy do piernika
  • Muffinki można piec w standardowej formie muffinkowej lub w formie na mini muffinki. Będą idealne na ciasteczka na jednego gryza (bite-size), idealne na imprezę

Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment