Nastał okres kiedy dynie i korzenne smaki królują. Wszędzie można zjeść potrawy na bazie różnych dyń, a przyprawa korzenna pumpkin spice dodawana jest do bardzo wielu potraw, wypieków czy napojów. Teraz kiedy jest chłodno, mokro i ponuro, idealne te smaki pasują - rozgrzewają i poprawiają nastrój.
Ponieważ nie przepadam za ulepkowymi syropami smakowymi dodawanymi w kawiarniach do kawy czy herbaty, sama wolę doprawić je przyprawą korzenną. Zrobiłam więc klasyczną przyprawę pumpkin spice. W sumie nie różni się ona wiele od naszej przyprawy korzennej czy też przyprawy do grzańca lub do piernika, ale czemu nie zrobić jej w wersji klasycznej i podawać do kawy lub w kawie.
3 łyżki mielonego cynamonu
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1.5 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
W miseczce dobrze wymieszać wszystkie składniki. Gotową przyprawę przesypać do szczelnie zamykanego słoiczka.
Uwagi dodatkowe
- Pamiętajmy, że domowo zrobione przyprawy, ze świeżych składników są znacznie bardziej esencjonalne niż te kupowane w sklepie i lepiej dodawać je ostrożnie, bo można przedobrzyć.
No comments:
Post a Comment