November 27, 2021

Świąteczna Pavlova z maska makową

To chyba nie jest przypadek, że największym miłośnikiem Pavlovej w naszym domu jest Paweł. Dlatego niemal na każde urodziny czy imieniny dostaje właśnie Pavlovą. Ponieważ nieco znudziło mi się robienie ciągle takiej samej z owocami, zrobiłam nieco inną - taką ze świątecznym, makowo-pomarańczowym twistem. W końcu właśnie zaczął się sezon świąteczny i obok pierników i pierniczków, króluje mak. Ta Pavlova ma odrobinkę maku w samej bezie oraz masę makową jako część przełożenia. Do odmiany zainspirowały mnie zdjęcia Pavlovej pokazane przez jedną z blogerek.
 



Blaty bezowe
6 białek
szczypta soli
1/2 lb + 2 łyżki/ 250 g drobnego cukru - najlepiej
waniliowego
2 łyżeczki niemielonego suchego maku
1 łyżeczka octu lub soku cytrynowego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przełożenie
1/2 lb + 1 łyżka/ 250 g serka mascarpone
1/2 szklanki śmietany kremówki
4- 5 łyżek ganache
kilka łyżek masy makowej - domowej lub gotowej
pomarańcze i/lub mandarynki

Opcjonalnie - 1/2 szklanki kremówki do przybrania

Formę, na której będziemy piec bezę, wyłożyć papierem. Ołówkiem odrysować koła o średnicy mniej więcej 8 cali/20 cm. Papier przełożyć na drugą stronę - to sprawi, że beza nie będzie stykać się z grafitem ołówka, a odrysowane koła i tak będzie widać.

Rozgrzać piekarnik do 350F/160C.

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Powstała masa powinna być gęsta i lśniąca. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wanilię, sól i ocet. Dodać mak i bardzo delikatnie wymieszać wszystko szpatułką lub mikserem na najwolniejszych obrotach.

Masę białkową wyłożyć na zaznaczone na papierze kółka. Formę wstawić do piekarnika i natychmiast zmniejszyć w nim temperaturę do 300F/135C. Piec 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 195 F/90 C i piec 2.5 godziny. Gotowa beza powinna być twarda na wierzchu i na spodzie. Wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek całkowicie schłodzić bezę. Delikatnie zdjąć z papieru.


Serek mascarpone wymieszać mikserem ze śmietaną i ganache - niezbyt długo by nie zrobić z niego masy maślanej.

Obrać mandarynki i pomarańcze ze skóry oraz białych włókien. Podzielić na kawałeczki. 

Złożyć Pavlovą. Na płaskim talerzu ułożyć pierwszy blat bezowy. Na nim delikatnie rozsmarować masę czekoladową, a na niej ułożyć kawałki pomarańczy i/lub mandarynek. Na tym rozłożyć masę makową, a całość przykryć drugim blatem bezowym. Wstawić do lodówki i dobrze schłodzić. Przed podaniem udekorować różyczkami bitej śmietany.


Uwagi dodatkowe
  • Jeśli nie mamy gotowego ganache, możemy dodać po prostu kakao. Możemy też po prostu zrobić masę śmietankową
  • Świeże pomarańcze/mandarynki można zastąpić mandarynkami z puszki. Trzeba je tylko dobrze odsączyć. 







Inspiracja: Madame Edith
Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment