November 18, 2021

Konfitowane pomidory

Konfitowanie (z fr. confire – konserwować) to jedna z metod przygotowania jedzenia na przechowanie. Pod tą nazwą kryje się długotrwałe gotowanie potrawy w tłuszczu, w stosunkowo niskiej temperaturze. Jak do tej pory kojarzyło mi się z konfitowaną kaczką (confit z kaczki), podawaną w różnych eleganckich restauracjach. Przyznam, że jest naprawdę pyszna. Przypadkowo dowiedziałam się w czasie pokazów kulinarnych o konfitowaniu pomidorów w oliwie, z dodatkiem różnych ziół i czosnku. Nie było rady - musiałam spróbować sama zrobić, zwłaszcza, że wiele osób rozpływało się na efektem końcowym. I tak oto powstało to danie - mało apetycznie wyglądające, ale warte spróbowania. Oliwa nabrała rewelacyjnego smaku i bursztynowego koloru. Maczane w niej świeże pieczywo było obłędne. Do tego czosnek - mięciutki i idealny do rozsmarowania. No i same pomidory - czy to do jedzenia bez zmian, takie jak są czy też zmiksowane blenderem i tworzące w ten sposób pyszną pastę. 

pomidory
oregano 
bazylia
czosnek
sól

Piekarnik nastawić na 320 F/ 160 C. Pomidory umyć i pokroić na kawałki. Ułożyć pojedynczą warstwą w naczyniu do pieczenia, przekrojoną częścią do góry. Lekko posypać solą. Dodać kilka ząbków czosnku, świeżą bazylię i oregano, a jeśli nie mamy to suszone. Zalać oliwą z oliwek, tak by przykryła ona całość i wstawić do piekarnika. Piec około 3 godzin lub do momentu, gdy pomidory na brzegach się karmelizują.  

Przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu. 




Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment