November 15, 2021

Szparagi pieczone

Przez wiele lat szparagi w naszym domu jedli tylko dorośli, a dzieci nawet na nie nie spojrzały. Od czasu podróży do Nowego Orleanu to się zmieniło i Julcia zawsze chętnie zjada porcyjkę szparagów. Tam, w jednej z restauracji zasmakowały jej. Takie właśnie najprostsze - pieczone tylko z dodatkiem soli i czosnku. Wyłącznie. Takie lubimy najbardziej, takie jemy praktycznie zawsze, bez specjalnych dodatków. Pasują do każdego niemal dania i o każdej porze roku. A że można je dostać cały rok, bo zawsze gdzieś jest na nie sezon, to często u nas goszczą. 

szparagi
sól do smaku
czosnek
oliwa lub olej

Piekarnik nagrzać do 400 F / 200 C. 

Czosnek obrać i drobno posiekać lub przepuścić przez praskę. Szparagi umyć i oderwać od nich stwardniałe części. Ułożyć w misce i posypać solą.  Czosnek i oliwę lub olej wymieszać w kubeczku, a następnie polać szparagi.  Lekko przemieszać ręką, by równomiernie rozprowadzić po szparagach wszystkie składniki. 

Naczynie ze szparagami wstawić do rozgrzanego piekarnika. Szparagi piec ok. 15 minut. Jeśli są zbyt twarde, piec jeszcze 1-2 minuty, ale nie dłużej, by szparagi nie straciły na jędrności. 





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment